Mi lesz veled zalaegerszegi gazdasági felsőoktatás? (3) – A volt Számviteli, pénzügy és számvitel szak nélkül

1971-ben indult el Zalaegerszegen a közgazdász képzés. Az intézményi keretek sokat változtak az elmúlt, most már több, mint 50 évben.

Pénzügyi és Számviteli Főiskola, Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapesti Gazdasági Egyetem, Pannon Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Kar, Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg. Rengeteg elnevezés, most már több anyaintézmény, kisebb-nagyobb önállósággal működő helyi képzés.

2020 tavaszán röppent fel a hír, hogy a zalaegerszegi közgazdász képzés, az önálló zalaegerszegi kar a Budapesti Gazdasági Egyetemtől átkerül a Pannon Egyetemhez. Akkor sajtótájékoztatón hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a felsőoktatás nem lehet a politika játszótere. Akkor még rengeteg kérdésünk volt az átalakítás kapcsán. Nem pontosan láttuk, hogy pontosan milyen változások lesznek és hogy ez jó vagy rossz lesz-e a helyi képzés számára.

Vigh László országgyűlési képviselőnek 2020 áprilisában írt levelünkben 6 kérdést fogalmaztunk meg az átalakítással kapcsolatban. Természetesen nem kaptunk választ rájuk. Valószínűleg ő úgy írta alá a Pannon Egyetemi integrációról szóló törvénymódosítást, ahogy Áder János és Novák Katalin az Alaptörvény módosításokat. (Annyiban tér csak el a két eset, hogy Vigh Lászlónak fogalma nem volt arról, hogy mi lesz a következménye a javaslatnak.)

Mi történt az elmúlt két évben az intézményben?

  1. Az oktatói gárda nagy része lecserélődött. Az intézmény meghatározó személyiségei hagyták el a kart/ képzési központot. Olyanok, akik az elmúlt évtizedekben rengeteget tettek a közgazdász képzésért.
  2. A közgazdász képzésről a hosszú évek óta gyenge felvételi eredményeket produkáló műszaki képzésre helyezik a hangsúlyt.
  3. A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg (GKZ) 2022-ben már nem hirdetett alapképzési szakokat, helyette a veszprémi Gazdaságtudományi Kar zalaegerszegi képzőhellyel hirdeti meg az alapképzési szakokat. A GKZ már csak mesterképzéseket indított.
  4. Az intézmény csak több, kívülről jövő és nyilvános felvetés és kérdés után szervezte meg a zalaegerszegi közgazdász képzés 50. jubileumi rendezvényét. Nyáron, hétköznap, sok-sok Fideszes politikussal.

Aztán pár napja, 2022. július 21-én kijöttek a felvételi ponthatárok.
A Felvi.hu adatait böngészve az alábbi információt láthatjuk:

Forrás: www.felvi.hu, 2022.07.22.

Zalaegerszegen, a volt Számvitelin nem indul nappali munkarendben pénzügy és számvitel alapképzési szak!

Mit is lehetne erre mondani? Ez az intézmény már nem az amiben olyan aktív hallgatói életet éltem és ahonnan olyan sok szép emléket őrzök.

Sajnálom, hogy ide jutottunk. Nyilván, felelős nincs, vagy ha van akkor büszke rá vagy ügyes szófordulatokkal meg tudja magyarázni ezt az eredményt. Hát, gratulálok hozzá!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?