Tájékozódás Szenterzsébethegy útfelújításásáról

Az elmúlt két évben Szenterzsébethegy úthálózatával kapcsolatban sok megkeresést indítottak a lakók az illetékes szervek felé (Minisztériumba, polgármesteri hivatalba, a Magyar Közút felé).

2017-ben az az ígéret érkezett, hogy a következő 8 évben a teljes úthálózat felújításra kerül, szakaszonként.

Előzmények
2017. július: levél a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba (1. oldal, 2. oldal)
2017. október: válaszlevél a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból (1. oldal, 2. oldal)
2018. július: levél a Polgármesteri Hivatalba (levél)
2018. augusztus: válaszlevél a Polgármesteri Hivatalból (1. oldal, 2. oldal)

2019 augusztusában még egy méter út felújítása nem történt meg. Az Erzsébethegyi út soha nem látott rossz minőségben van, ráadásul az elmúlt időszakban több, törmeléket szállító gépjármű jelent meg az utcában, ezek a horhos/ horhosok feltöltését hivatottak elvégezni.

Az ügyben lakossági megkeresés után levelet írtam Balaicz Zoltán polgármester úrnak és tájékoztatást kértem az útfelújításról, illetve a horhos feltöltéséről.

A levél tartalma (letölthető PDF-ben ITT):

Tisztelt Polgármester Úr!

Településrészi önkormányzati képviselőként többször kértem már tájékoztatás a Zalaegerszeg – Szenterzsébethegy úthálózatával kapcsolatos kérdésben az illetékes minisztériumtól, a polgármesteri hivataltól és a Magyar Közúttól is.

Sajnálom, hogy az ügyben semmilyen látható előrelépés nem történt az elmúlt két évben. A sajtóból és a város kommunikációjából azonban folyamatosan azt olvassák a szenterzsébethegyi lakosok, hogy az útfelújítás tervezés alatt áll, vagy néha azt sejtetik, hogy már el is készült.
Ismételten az említett útszakasz problémájával kapcsolatban szeretnék feltenni kérdéseket:

1) Polgármester úr 2017. augusztus 31-én kelt levéleben arról tájékoztatta a Szenterzsébethegy – Öreghegy településrészi önkormányzat képviselőjét (Simon Norbertet), hogy az érintett útszakaszok (Erzsébethegyi út, Újhegyi út) felújítása a következő 7 (most már csak 5) éves ciklusra került beütemezésre. Ugyancsak polgármester úr tájékoztatott arról 2018. augusztus 9-én kelt levelében, hogy az útszakasz első ütemének javítása még 2018-ban elkezdődhet, valamint „a Magyar Közút N. Zrt. Zala Megyei Igazgatósága a 2018-2019 évi útfejújítási programjában tervezi az út további szakaszainak felújításai munkálatait is. A létesítmény megvalósítására való kedvező döntés (2018. év IV. negyedév) esetén az út további szakaszainak burkolatfelújítása még 2019. évben megvalósulhat.” Ma, 2019. augusztus 9-én Szenterzsébethegy útjai a kb. 30 évvel ezelőtti aszfaltozás óta nem látott, kritikus állapotban vannak. Kérem, hogy a birtokában lévő információk alapján tájékoztasson, hogy a jelenlegi tervek alapján és ütemezés szerint mikor kezdődhet el az említett út felújítása. Mikor szűnnek meg a ház és udvar beázások. A Szenterzsébethegyen élők súlyadóval terhelt gépjárműveivel mikor tudnak európai minőségű aszfalton közlekedni? Az úttal kapcsolatos tulajdonviszonyok tárgyalásától és az abból eredő nehézségektől kérem tekintsünk el, ezt az elmúlt levélváltások alkalmával, valamint személyesen többször kitárgyaltuk.

2) Az elmúlt időszakban platós autók jelentek meg az utcában (Erzsébethegyi út) és egy kis horhosba hordtak szemetet. Lakók szerint a ZALA-MÜLLEX Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. hordanak ide építési törmelékeket egy „horhos felújítási projekt” részeként. A munkagépek miatt tovább romlott az út állapota, megrongálódott a „Szenterzsébethegy, Molnárház” autóbuszmegálló járdája, valamint a horhosban fák sérültek meg. Többet kivágtak és valószínűleg erre a sorsra fognak jutni azok is, amiknek a gyökérzete, kérge súlyosan megsérült. Kérem, hogy ezzel kapcsolatos információkat is ossza meg velem. Több helyi lakossal egyeztetve szeretném tudni, hogy miért szállítanak szemetet a horhosba, ha valamilyen projekt valósul meg, akkor az milyen projekt és mi a célja, valamint az útban és a buszmegálló burkolatában okozott károkat ki és mikor fogja helyreállítani?
Kérem, hogy levelemre e-mailben, a keresztes.csaba@outlook.com címre szíveskedjen válaszolni. E levél tartalmát (az előző levelekkel együtt), valamint a válaszlevelet a nyilvánosan fogom kezelni, valamint a szenterzsébethegyi lakosok számára is közvetlenül elérhetővé fogom tenni.

Várom válaszát!

Zalaegerszeg, 2019. augusztus 9.

Üdvözlettel:

Keresztes Csaba
településrészi önkormányzati képviselő

Válaszlevelek
2019. augusztus 14.: a ZALA-MÜLLEX Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. válasza (levél)
2019. augusztus 14.: a Magyar Közút válaszlevele (levél)


You may also like...

Vélemény, hozzászólás?