Nyílt levél a kórház főigazgatójának

2017. március 22-én a Zala Megyei Szent Rafael Kórház előtt tartottunk sajtótájékoztatót az egészségügy helyi helyzetéről és a Dr. Halász Gabriella kórház főigazgatónak írt levelünkről.

A Nagy Zoltán DK-s megyei képviselő és Keresztes Csaba választókerületi elnök által írt levél:

NYÍLT LEVÉL DR. HALÁSZ GABRIELLA FŐIGAZGATÓ ASSZONY RÉSZÉRE

Tisztelt Főigazgató Asszony!

Az Ön által vezetett kórház az utóbbi években és évtizedekben, köszönhetően az Európai Unió fejlesztési forrásainak, nagy fejlődésen ment keresztül. A felújítások és korszerű berendezések vásárlása mellett új épületekkel bővült a Zrínyi utcában. Azonban a folyamatos fejlesztések ellenére a páciensek nem érzik az ellátás javulását.

A Demokratikus Koalíció zalaegerszegi és Zala megyei képviselői és aktív tagjai az utóbbi időben több megkeresést kaptak nem megfelelő kórházi ellátással kapcsolatban. A tisztánlátás és az esetleges téves információk terjedésének megakadályozása érdekében a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat érintő, alábbi kérdésekben kérjük tájékoztatását:

  1. Orvoshiány

A jelenség országos probléma, amely a mindennapi betegellátásban helyben is érződik.

A Sürgősségi Osztályról olyan panaszok jutottak el hozzánk, melyek szerint szemész orvos látja el a sérült betegeket, valamint a téli csúszós időben a több órás várakozás után sem sikerült maradéktalanul ellátni a betegeket, a gipsz elfogyása miatt.

Információink szerint ma Zalaegerszegen szív mr vizsgálat egy hónapban egyszer van, mivel nincs orvos, aki elvégezze azt, az eredményre pedig további heteket kell várni.

A kórház honlapja szerint három osztályra osztályvezető főorvost, további háromra szakorvost keresnek. Álláshirdetési portálokat böngészve szintén feltűnően sok kórházi hirdetéssel találkozhatunk. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre várjuk válaszát:

  • Jelen pillanatban hány betöltetlen orvos, illetve szakdolgozó állás van az Ön által vezetett intézményben?
  • Az orvoshiány milyen mértékben akadályozza a betegek szakszerű és időben történő ellátását?
  • Mely osztályok munkáját nehezíti leginkább a szakemberhiány, ennek kezelését a kórház vezetése hogy tudja megoldani?
  • Igaz-e, hogy a téli időszakban rövid vagy hosszabb időre elfogyott a gipsz a Sürgősségi Osztályon?
    • Ha igaz, hogyan kaptak szakszerű ellátást a betegek és pontosan hány betegnek okozott kellemetlenséget a készlet elfogyása?
    • Ha igaz, miért nem készültek fel a téli időszakban megnövekedő hasonló sérülések ellátására?
  • Igaz-e, hogy a sürgősségi osztályon nemrég több orvos is benyújtotta felmondását?
  • Főigazgató asszony hány orvos felmondására számít a közeljövőben és mit tesz a felmondások megakadályozása érdekében?
  1. Tüdőszűrés

Kormánypárti politikusok az Ön jelenlétében többször ígéretet tettek a Pulmonológia osztály Zrínyi utcai főépületbe történő „beköltözésére”, ez azonban a mai napig nem történt meg. A tüdőszűrés Zalaegerszegen modernnek és 21. századinak semmiképpen sem mondható.

Az utóbbi hetek visszatérő problémája a pózvai tüdőszűrő berendezés meghibásodása. Sok embernek jelent ez bosszúságot, hiszen számos munkahelyen csak érvényes egészségügyi „kiskönyvvel” tartózkodhat a dolgozó. A kórház honlapján az alábbi mondat szerepel: „Az időben felfedezett betegségnek nagyobb a gyógyulási esélye!”

  • Hogy fedezhetik fel időben a betegséget, ha a tüdőszűrő berendezés van, hogy naponta többször elromlik?
  • Miért nem tájékoztatták nyilvánosan az embereket a tüdőszűrő berendezés meghibásodásáról?
  • Mi a meghibásodás oka, a berendezés a páciensek veszélyeztetése nélkül használható-e?
  • Mikorra várható az említett osztály a Zrínyi utcai felújított épületszárnyba költözése?

Főigazgató Asszony!

A fenti kérdések nem csak minket, hanem a város és a megye lakosságát is kiemelten foglalkoztatják. Kérjük, kérdéseinkre mihamarabbi válaszát a zala1@dkp.hu e-mail címre szíveskedjen küldeni.

Tájékoztatjuk, hogy fenti levelünket (és majdani válaszlevelét) a dkzalaegerszeg.com honlapon közzétesszük, levelünket a helyi sajtó részére sajtótájékoztató keretében átadjuk.

Üdvözlettel:

Nagy Zoltán képviselő, Zala Megyei Közgyűlés

Keresztes Csaba választókerületi elnök, DK Zala Megye 1. Vk.

Forrás és válasz: dkzalaegerszeg.com

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?