Sajtótájékoztató a Modern Városok Programról

Zalaegerszegnek nem látszat és presztizsberuházásokra, hanem valódi városi igényeken alapuló fejlesztésekre van szüksége.

2015. április 14-én Orbán Viktor és Balaicz Zoltán nagy fejlesztéseket ígértek meg Zalaegerszegen a Modern Városok Program keretében. Nagyon jól hangzó ígéretek voltak ezek.

Minden olyan fejlesztésnek örülünk, ami Zalaegerszeg fejlődését szolgálja. Európai Uniós csatlakozásunk óta rengeteg dolog épült és szépült Zalaegerszegen.
Azoknak a fejlesztéseknek is örülünk, amik a Modern Városok Program keretében eddig megvalósultak, vagy meg fognak valósulni.

Azonban a be nem váltott ígéretek, a túlárazott kivitelezések és a fontos projektek törlése ellen fel kell emelnünk szavunkat.

És az ellen is, hogy sokszor a városvezetők nem mondják el egyértelműen a zalaegerszegieknek, ha valamit az Európai Unió támogatásával valósítottunk meg.

Orbán Viktor és Balaicz Zoltán nem teljesült vagy „sajátos módon” teljesül ígéretei 2015-ből:

  • “Még 2018 előtt megkezdik a Zalaegerszeget Vasvárral és a fővárossal összekötő szakasz építését.”
    • Úgy tűnik, hogy 2020 előtt sem fog már elkezdődni az út építése.
  • “50 méteres – 10 pályás, tanmedencés – uszoda létrehozása”
    • Mészáros Lőrinc az eredetileg becsült 5,6 milliárd forint helyett 8,8 milliárdért vállalta a kivitelezést.
      Az uszoda nem helyi igényeket fog kielégíteni, hanem egy látszatberuházás. Üzemeltetése 200 millió forintba fog kerülni évente a város számára, amihez a város nem vehet igénybe állami segítséget
  • “1,5 milliárd forinttal segítené a kormány egy alsóerdei sport- és szabadidőcentrum létrejöttét.”
    • Az alsóerdei projektet már többször bejelentették, TOP forrást is bevontak, utoljára pár hónapja húzták ki a projektből a jelentősebb pontokat. Így nem fogja azt a turisztikai élményt nyújtani, amit eredetileg terveztek.
  • Mindszenty Emlékközpont
    • A terveken kívül semmi nem valósult még meg, de ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy amennyiben mi kerülünk többségbe a választások után a közgyűlésben, ezt a projektet vissza fogjuk vonni, nem fog megvalósulni.
  • Intermodális közlekedési központ, ami a helyi, helyközi autóbusz és a vasúti közlekedés kötötte volna össze
    • A tervet elvetették, ezzel Zalaegerszeg hatalmas lehetőség elől esett el.
Kiss Ferenc

Kiss Ferenc önkormányzati képviselő kifejtette: sajnálatos, hogy nem épül meg az intermodális közlekedési központ. A létesítmény nagy lehetőséget jelentett volna Zalaegerszeg számára. Amellett, hogy modern épület váltotta volna a mai autóbuszállomást és vasútállomást, a városnak lehetősége lett volna korszerű, környezetkímélő autóbuszok beszerzésére is. A jelenlegi vasútvonalon a várost elkerülő utat lehetett volna építeni. Elmondta továbbá, hogy örülünk a fejlesztéseknek. Az új sportcsarnoknak is. Azonban az új uszoda és a leendő sportcsarnok több száz millió forintos terhet fog jelenteni a zalaegerszegieknek, ami nagy kihívást fog jelenteni a költségvetésnek.

Dr. Paksy Zoltán

Dr. Paksy Zoltán kifejtette: a Mindszenty Emlékközpont csúszása miatt a város egyik szégyenfoltjává vált a tervezett helyszín. Az épület funkciója szakmailag a mai napig nem tisztázott, a tervekre azonban több 100 millió forintot költöttek már.
Kitért arra is, hogy a Göcseji Múzeum kiköltözését a saját épületükből sürgette az önkormányzat, azonban a műzeum épületének felújítása is lassan egy éve csúszik. Jobban tervezett fejlesztésekre van szüksége a városnak.

A Modern Városok Program program több ponttal is bővült 2015 óta. A sikerességében bízunk, de félő, hogy a további pontok is a most ismertetett módon fognak megvalósulni, ha egyáltalán megvalósulnak.

Zalaegerszeg, 2019. 09. 13.

Keresztes Csaba
polgármesterjelölt
Tiéd a Város Egyesület – DK – JOBBIK – LMP – MSZP – MOMENTUM

Kiss Ferenc
önkormányzati képviselő, önkormányzati képviselőjelölt
Tiéd a Város Egyesület – DK – JOBBIK – LMP – MSZP – MOMENTUM

Dr. Paksy Zoltán
önkormányzati képviselő, önkormányzati képviselőjelölt
Tiéd a Város Egyesület – DK – JOBBIK – LMP – MSZP – MOMENTUM

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?