Saját magukra mutogatnak -közvilágítás „korszerűsítés”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dwvRT1tMwpc]

Saját magukra mutogatnak – Fideszesek egymás ellen Zalaegerszegen

A városvezetés próbálja menteni a menthetetlent közvilágítás ügyben. Azt mondják, ők már kész helyzettel szembesültek 2014 őszén, amikor átvették a hatalmat saját maguktól. Gecse Péter alpolgármester az előző városvezetésre mutogat, aminek mostani főnöke, Balaicz Zoltán is tagja volt. Gecse Péter pedig -csak úgy, mint most-, a többségi frakcióban ült.

Nehezen feledhető el Balaicz Zoltán 2014 előtti alpolgármestersége, hiszen annyiszor haknizta végig a várost, hogy valószínűleg a politikától teljesen elzárkózó városlakók is többször találkoztak vele. Ő most mégis szeretne nem emlékezni akkor betöltött pozíciójára.

2014 ősze előtt az alábbiakról hoztak döntéseket:

  • Megkötötték a támogatási szerződéseket a korszerűsítés I. és II. üteméről.
  • Gyutai Csaba polgármester szerződést kötött a PROVITAL Zrt-vel (hivatalos közbeszerzési tanácsadó, 2016-ban szerződést hosszabbít vele az önkormányzat) és az EPOMAP KFT – ECONOTERM KFT alkotta konzorciummal, teljeskörű projektmenedzsmenti és szakértői feladatok ellátására.

a választások utáni eseményekről mintha elfeledkezett volna a jelenlegi, ugyanúgy Fideszes vezetés:

  • Balaicz Zoltán polgármester 2015. január 5-én megbízási szerződést kötött a budapesti ZK Konzorciummal (ENVECON Kft., Rabelon Mérnöki Kft.) mérnöki, műszaki ellenőri feladatok ellátására.
  • Balaicz Zoltán polgármester 2015. január 23-án vállalkozási szerződést kötött Orbán Viktor vejének akkori cégével, az ELIOS Kft-vel.

A Tiborcz- féle közvilágítás korszerűsítés óta sötétség borult Zalaegerszegre. Sötét zugokkal, félelmetes bokrokkal, fákkal és kivilágítatlan parkokkal találkoznak sötétedés után a járókelők. Sokan inkább otthon maradnak, mert télen 17 óra után félnek utcára menni.

A „Zalaegerszeg I. ütem műszaki leírása”, csakúgy mint a II. ütemé, a legtöbb helyre felszerelt lámpatestet, mint útvilágításra használatos eszközt említi.
A műszaki leírás nem hazudik. A fény az úttestre koncentrál, figyelmen kívül hagyja, hogy az út mellett a járdán gyalogos forgalom van.

A projekt a takarékosság jegyében zajlott. A vállalkozási szerződések még 5911 lámpatest felszereléséről szóltak, ám a zaol.hu-n megjelent alpolgármesteri riportban már 5984-ről írnak. A terven felüli 73 LED-es és a közeljövőben visszaszerelésre váró 271 régi, önkormányzati tulajdonban lévő lámpatest biztosan nem a takarékosságot szolgálják.

Nemrég kapóra jött, hogy az elmúlt években, ha városi fákról volt szó, csak a láncfűrész jutott eszébe az illetékeseknek, korrekt favédelem helyett. Az elhanyagolt, beteg fákat ezért könnyedén kivághatják, ha az érdek úgy kívánja. Így jártak az Arany János utcai, út menti fák is, melyek lombkoronája tavasszal már nem fogja akadályozni a járda és bicikli út kivilágítását, hiszen ujjnyi vastagságú csemeték kerültek a helyükre.

A járdák mellett a gyalogátkelőhelyek is gyenge pontjai az új városi „hangulatvilágításnak”. Gecse Péter szerint kiemelten figyeltek a gyalogátkelőhelyek kivilágítására. Valószínűleg ő nem közeledik a Platán soron, ahol csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem ütöttek el senkit a nehezen észrevehető, a zebrán egyébként szabályosan közlekedő emberek közül. Az alpolgármester szava helyett higgyünk inkább saját szemünknek.

A korszerűsítés teljes kudarcaként könyveljük el, hogy a nemrég átadott északi tehermentesítő út mellett régi típusú lámpatestek kerültek felszerelésre. Gratulálunk a döntéshez. A Hock János úti kereszteződésben így bárki megnézheti a jól látható különbséget a két megoldás között. Igaz, megnéztünk volna egy valóban jól tervezett és kivitelezett LED-es világítású útszakaszt a városban.

Követeljük a városvezetéstől, hogy minden lehetséges lépést tegyen meg a helyzet rendezésére, a zalaegerszegiek biztonságérzetének növelése érdekében!
A jövőben pártutasítások végrehajtása helyett a városlakók érdekeit képviseljék!

Az alábbi kérdéseinkre várunk választ az ügy kapcsán:

A városvezetés szerint miben hibázott az előző polgármester, mikor

  • 2015-ben Balaicz Zoltán kötött szerződést műszaki ellenőri feladatok ellátására a budapesti ZK Konzorciummal?
  • a város 2016-ban szerződést kíván hosszabbítani a projekt hivatalos közbeszerzési tanácsadójával, a PROVITAL Zrt-vel?
  • 2015-ben már Balaicz Zoltán kötött szerződést Orbán Viktor vejének volt cégével, az ELIOS Kft-vel?

A Demokratikus Koalíció készülő programjában egyértelművé teszi, hogy az orbáni maffiaállam legfőbb kitervelőinek, működtetőinek és közvetlen haszonélvezőinek a független bíróság előtt kell felelniük.

A fenti témában 2016. február 4-én Keresztes Csaba választókerületi elnök Jakab Vilmos és Balogh Istvánné helyi elnökségi tagokkal tartott sajtótájékoztatót Zalaegerszegen, az Arany János utcában.

Demokratikus Koalíció
Zala megye 1. Választókerületi Szervezete

Forrás: DK Zalaegerszeg

A Zaol.hu beszámolója a sajtótájékoztatóról ITT található.
A Népszabadság nyomtatott és online kiadása is tudósított a zalaegerszegi korszerűsítés sikertelenségéről. A NOL.HU cikke ITT megtalálható.
A NOL.HU cikkét átvette a Propeller.hu.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?