Zalaegerszeg közéletéről, őszintén – avagy kié most a város?

Az alábbi gondolatok között nem lesz szó a város kézzel fogható problémáiról vagy örömeiről. Nem lesz szó közvilágításról, korrupcióról, utak minőségéről, térkövekről, omladozó épületekről, fiatalok vagy idősebbek megvásárlásáról, de fejlesztésekről vagy ezekhez kapcsolódó pozitívumokról sem.
Erkölcsről és erkölcstelenségről, emberségről és embertelenségről viszont annál inkább.

A Fidesz Zalaegerszegen is pont olyan, mint országosan?

Sokszor sokan mondják, amikor a Fideszről van szó, hogy „jó, de azért Zalaegerszegen még viszonylag normálisak”. „Jó, de a polgármester nem olyan, mint a többi fideszes”.

Azt, hogy tényleg ugyanolyanok-e, pár sorral lejjebb mindenki eldöntheti.

Eldöntheti, hogy olyanok-e, mint amilyennek a Fidesz az országos politikában mutatja magát. Gőgösek-e, kiválasztottnak gondolják-e magukat, kirekesztőek és diktatórikusak-e.
Eldöntheti mindenki, hogy attól, hogy mindenhol szépen mosolyognak és leöntik az egypártrendszer foltjait színes mázzal, jobbak-e Orbánnál, Rogánnál vagy Németh Szilárdnál.

Azt azért meg kell említeni, hogy városunkban nem 2010 óta, hanem 1998 óta építik sikeresen az egypártrendszert.

A sikeres egypártrendszer Zalaegerszegen

  • Mutasson nekem valaki egy olyan iskolaigazgatót a városban, akinek nincs köze a Fideszhez!
  • Mutasson nekem valaki olyan állami intézmény vezetőt, akinek nincs köze a Fideszhez!
  • Mutasson nekem valaki olyan városi vállalati vezetőt, akinek nincs köze a Fideszhez!
  • Mutasson nekem valaki olyan civil szervezetet, sportegyesületet, aki úgy kap lehetőséget a városban, hogy közben nem kénytelen odabújni a hatalom szoknyájához.
  • Mutasson nekem valaki olyan éttermet, nagyobb teremmel rendelkező magánvállalkozót, aki ki meri adni a termét ellenzéki pártnak egy kisebb-nagyobb rendezvény számára!
  • Mutasson nekem valaki olyan sikeres vállalkozót, aki szót mer emelni a városvezetés vagy a kormány ellen Zalaegerszegen!

Vagy egyáltalán nincsenek ilyen emberek, vagy nagyon kevesen vannak. Ha van ilyen, vagy vannak ilyenek, minden tiszteletem az övék.

  • Ebben a városban elhangozhat olyan mondat egy kinevezésére váró vezető felé, hogy csak akkor nevezzük ki újra, ha belép a Fideszbe?!
  • Ebben a városban elhangozhat olyan mondat egy városhoz köthető cégnél, hogy a „a családod politikai nézetei miatt nem alkalmazhatlak”?!
  • Ebben a városban azért jönnek létre civil szervezetek, hogy azok a Fidesz politikai érdekeit szolgálják ki, ráadásul, ha jól jön ki a lépés, még támogatást is kaphatnak érte ?!
  • Ebben a városban nem teheti meg egy cégtulajdonos, hogy termet adjon ellenzéki vezető fórumának, mert fél! a polgármestertől. Tudja, ha megteszi, ugranak az önkormányzati megrendelések.
  • Ebben a városban aki ellenszegül a vezetésnek, az utána nem számíthat semmire, sőt, jobb ha csomagol, mert ebben a városban nincs szükség arra, aki nem a Fidesz kottájából játszik… és ez nem csak vállalatokra, cégvezetőkre, civil szervezetekre, pártokra, hanem magánszemélyekre is vonatkozik.
  • Ebben a városban is rendre csak a Fidesz holdudvarához tartozó művész kap fellépési lehetőséget. Aki nem közéjük tartozik, akár le is tiltják.

Szerintem a fenti sorokból egyértelműen kiderül, hogy nincs különbség országos és helyi szinten a Fidesz között.
Itt, most biztosan kellene írnom, hogy tisztelet a kivételnek. Mert vannak tisztességes emberek ott is, de akik ennyi minden után még mindig ott vannak az első vagy második vonalban, nekik azt mondom, szólaljon meg a lelkiismeretük.
Gondolkodjanak el azon, mit képviselnek ők magánemberként és mit képvisel a pártjuk.

Készülhet több száz oldalas Fideszes választási program. Kiadhatnak akárhány színes kiadványt. Elkölthetnek sikerpropagandára akárhány millió forintot.
Az embertelenség és az egypártrendszer bűze akkor is itt van közöttünk.
Ahhoz, hogy ez megváltozzon, gyökeres változásra van szükség.

Aki az eddigi sorokat elolvasta és elképzelhetetlennek tartja amit eddig írtam, nekik segítek az alábbi linkekkel: origo.hu, 888.hu, lokal.hu.
Olvassa a manipulált kormányzati híreket, vagy továbbra is hagyja, hogy fideszes politikusok reklámfelületként tekintsenek a saját, privát Facebook profiljára. Ezért cserébe járjon ingyenes Fideszes bulikba, keressen pénzt az egypártrendszeren.
Azoknak, akiknek ez a rendszer feltétel nélkül megfelel, nekik valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogy mi a politikai korrektség, a vita és a máshogy gondolkodók elfogadása.
(Egy újabb lehetőség az elkattintásra: www.fidesz.hu)

Nekem, Nekünk, sok ezer zalaegerszeginek nem jó az, ami most van.

Rengeteg dolgot tehetünk egyik napról a másikra, ami egyrészt nem kerül pénzbe, másrészt sok embernek lenne úgy jobb, hogy másoknak nem lenne rosszabb.

Zalaegerszeg akkor lesz igazán sikeres, ha minden zalaegerszegi sikeresnek érzi magát, vagy legalábbis mindenkinek egyformán, képességei szerint van esélye a sikerre.

Azért, hogy ne csak általánosságokról legyen szó, megosztok pár saját „élményt” is:

  • 2016 nyarán, a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karának diplomaosztó ünnepségén három kitüntetést kaptam. A legnagyobb az év végzős hallgatója kitüntetés volt. Elsősorban az egyetemen végzett közösségi és szakmai munkámért kaptam. A mai napig nagyon büszke vagyok erre az elismerésre.
    A diplomaosztó után egy egyetemi rendezvényen a térség országgyűlési képviselője számon kérte az egyetem egyik vezetőjét, hogy „ilyen embert hogy lehet kitüntetni” (…).
    Vigh bele mert szólni -pusztán politikai alapon- abba, hogy egy önálló, tőle teljesen független, állami fenntartású egyetem kinek a több éves munkáját ismeri el. – Ilyen a szabad Magyarországon és a szabad Zalaegerszegen nem történik.
  • Egy évvel később, 2017 nyarán amikor munkahelyet váltottam, egy állami fenntartású intézmény általam jól ismert vezetőjével beszélgettem egy nyilvános rendezvényen. Ő hozta fel a témát: azt mondta, hogy szüksége lenne egy hasonló kvalitású emberre az intézményben, de hogy pontosan idézzek: „ilyen politikai nézetekkel nem foglalkoztathatom”.
    Tehát, valakit csak azért nem foglalkoztathatnak egy állami fenntartású intézményben, mert az illető politikai nézetei nem felelnek meg az elvártnak. – Ilyen a szabad Magyarországon és a szabad Zalaegerszegen nem történik, sőt, ilyet tilos csinálni!
  • Az utóbbi hónapokban az egzisztenciális ellehetetlenítés mellett más jellegű „élményekkel” is találkoztam Zalaegerszegen. Ez pedig az, amit a legundorítóbbnak tartok és amiért igazán azt mondom, hogy a helyi Fidesz semmivel sem jobb, mint amit országosan mutatnak magukból (maximum többet mosolyognak…). Nem csak politikai korrektségből nullák, de emberségből is. Nem csak egzisztenciális kérdésekbe szólnak bele, hanem emberi kapcsolatokba is.
    Az utóbbi időben több, teljesen privát szituációban, baráti társaságban találkoztam azzal, hogy milyen a Fidesz helyi arca.
    Volt, hogy egy általam „sokra tartott” városi vezető (akinek demokrácia felfogása és emberi értékei is megérnének egy misét…) jelezte a társaságnak, hogy nem vagyok közéjük való, de volt, hogy lelkes fiatal gondolta úgy, hogy bele kell szólnia egy szórakozóhelyen abba, hogy éppen kivel táncolok.

Hát, így működik ma Zalaegerszeg, így működteti a helyi Fidesz Zalaegerszeget.

Senki ne gondolja, hogy az intézményvezető vagy a szórakozóhelyen odalépő személy önszorgalomból tette, amit tett. Ez az elvárás.

Létezik a városban olyan, véleményem szerint hallgatólagos elvárás, ami szerint bizonyos köröknek nem lehet nyilvánosan barátkozni nyíltan ellenzéki személlyel.

Ez tovább erősíti bennem azt a gondolatot, hogy ősszel nem hogy többségbe nem szabadna kerülni a Fidesznek semelyik önkormányzatban sem, egyenesen be sem szabadna kerülniük a képviselőtesületekbe.
Tisztességes, demokráciát tisztelő jobboldaliakra nagy szüksége van a társadalomnak és a politikának, hiszen több ezer, vagy több millió ilyen ember él ebben az országban. De őket a Fidesz (már) nem képviseli. A Fidesz elárulta a keresztény – konzervatív értékeket.

Összegezve: a Fideszre remélem ugyanaz a sors vár, mint a rendszerváltáskor az MSZMP-re.

Zalaegerszeg legyen végre szabad!

A városunk nem lehet örökre egy kis társaság által zsebre tett település. Itt az idő, hogy végre szabad legyen Zalaegerszeg!

  • A Szabad Zalaegerszegen pártállástól függetlenül az lesz iskolaigazgató, aki sok éves szakmai és tanári munkájával elnyerte a tantestület, a diákok és az egész iskolai közösség elismerését.
  • A Szabad Zalaegerszegen azért lesz valaki állami vagy önkormányzati intézmény vezetője, mert ahhoz megfelelő képzettsége, készségei és szakmai tapasztalata van.
  • A Szabad Zalaegerszegen önszántukból jönnek létre és működnek civil szervezetek. Azért, hogy valódi értékközösségek legyenek, ápolják a hagyományainkat és vállalt értékeiket.
  • A Szabad Zalaegerszegen a sportegyesületek anélkül működhetnek, hogy szívességeket tesznek a városvezetésnek.
  • A Szabad Zalaegerszegen az étterem vagy terem tulajdonos dönti el, hogy kinek nyújt szolgáltatást.
  • A Szabad Zalaegerszegen a városvezetés nem szól bele magánvállalkozások életébe még akkor sem, ha az a vállalkozás/ vállalkozás vezető máshogy vélekedik a közélet dolgairól.
  • A Szabad Zalaegerszegen tisztelünk minden embert, elismerünk minden teljesítményt pártállástól, hitvallástól függetlenül.
  • A Szabad Zalaegerszeg politikailag korrekt, emberséges és valóban szabad lesz!

Legyen végre szabad Zalaegerszeg!
Legyen végre Tiéd a Város!

Fiatalként és demokrataként ezekért (és a közös, ellenzéki politikai nyilatkozatban megfogamazottakért) érdemes ma Zalagerszegen és Magyarországon politizálni. Vállalva a kockázatot és a felelősséget.

Keresztes Csaba


You may also like...

Vélemény, hozzászólás?