ZTE KK és a közpénz – sajtótájékoztató

Ahogy azt 11 nappal ezelőtti sajtótájékoztatónkon elmondtuk, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán- kormány által 2011-ben létrehozott TAO-rendszer az egyik legsötétebb biznisze a hatalomnak. Több mint 500 milliárd forint közpénz vándorolt ilyen módon sportklubokhoz.

DK_2018-02-13_NagyZ_KeresztesCs

Keresztes Csaba választókerületi elnök és Nagy Zolán megyei képviselő a sajtótájékoztató előtti egyeztetésen.

Pártunk eltökélt abban, hogy az ügyet kifehérítjük és tisztázzuk, mire költötték a sportklubok a TAO- forrásokat. Ahogy két héttel ezelőtt elmondtuk, jelenleg 20 elsőfokú és 9 másodfokú győztes perünk van, az érintett kluboknak ki kell adniuk, hogy mire költötték a TAO-pénzeket.Keresztes Csaba választókerületi elnök és Nagy Zoltán a megyei közgyűlés képviselője február 2-án közérdekű adatigényléssel fordult a ZTE KK csapathoz. Célunk az volt, hogy megtudjuk:

  1. A ZTE KK a TAO- rendszerben, 2011 óta összesen mennyi támogatást kapott?
  2. A kapott támogatást mire fordította? – Erről a kérdésről tételes és részletes tájékoztatást szeretnénk kapni.

A klub válasza gyorsan megérkezett, az első kérdésre adott válaszuk szerint a ZTE KK az elmúlt években összesen 530 245 269 Forint TAO-támogatást, tehát közpénzt kapott. Ez kevesebb annál, mint a mit a sajtótájékoztatón az mfor.hu információi alapján állítottunk, ezért a tévedésért elnézést kérünk. A hírportált tájékoztatni fogjuk arról, hogy helytelen adatot közöltek sportcsapatunkról.

Stárics Kornél ügyvezető igazgató úr invitált minket a ZTE KK irodájába, ahol meg szerette volna mutatni az általunk kért adatokat. Első levelében ezt állította:

„Valamennyi támogatási igazolás, valamint az elszámolási összesítők nyilvánosak, megtekinthetőek a klub irodájában. Amennyiben meg szeretnék tekinteni, úgy kérem fáradjanak be hozzám egy előre egyeztetett időpontban.”

Stárics Kornél, 2018. február 5.

Az első levél érkezése után két nappal, február 7-én tájékoztattuk ügyvezető igazgató urat, hogy adatigénylésünk írásban történt és a tételes elszámolást is írásban várjuk.

A második válasz február 10-én érkezett, melyben a klub vezetője az alábbi levelet küldte számunkra:

„Klubunk számára az Önök által kért adatok, információk összegyűjtése, rendszerezése és másolása hatalmas munkát jelent. Valamennyi irodai dolgozónk napokon keresztül ezen dolgozott, és még egy külsős kolléganőt is be kellett vonnunk, hogy az Önök által megjelölt szűkös határidőre végezzünk, ezért a következő igényünktől nem tudunk eltekinteni!

A közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapított költségtérítés (…): 89.364,72 Ft”

Ezzel a ZTE KK kihasználta azt az Orbán kormány által biztosított lehetőséget, hogy pénzt kérhet a közérdekű adatigénylésért. Ezzel nehezíti az ellenzéki képviselők munkáját és az átláthatóságot.

Ezen a ponton tisztázzuk: a DK helyi képviselői és helyi szervezete NEM A KOSÁRLABDA KLUB ELLEN indította a közérdekű adatigénylését. Elismerjük a ZTE KK eredményeit. Zalaegerszegiként, Zala megyeiként szurkolunk a kosárlabda klubnak és teljesítjük több Zalaegerszeg és környéki szurkoló megkeresését, ami szerint kíváncsiak a klub gazdálkodására.

Úgy érezzük, hogy a klub sértésnek vette megkeresésünket. Célunk, hogy Magyarországon az „elvesztette közpénz jellegét” típusú hazugságokból átlátható viszonyokat teremtsünk.

Mindenkinek jogában áll tudni, hogy a ZTE KK mire költötte a társasági adóból felajánlott összegeket.

A fenti 89.364 Forintos díjat vitatjuk. Az első levélben még az szerepelt, hogy megtekinthetjük a dokumentumokat, a következőben már egy hetes munkáról kaptunk tájékoztatást.

Keresztes Csaba, Nagy Zoltán

2018. február 13.

Forrás: dkzalaegerszeg.com

— Sajtómegjelenések —

Zalai Hírlap Online: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/penzert-kapna-adatokat-dk-2273393/

Zalaegerszegi Televízió

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?