Reagálás a városi közvélemény kutatásra

wp_20160109_11_38_51_raw_li-1-2 (2)Ma (március 9-én) kezdődik az a közvélemény kutatás, melyben a Kossuth utca sétálóutcává alakításáról mondhatunk véleményt. A polgármesteri „beharangozó” is úgy szól, „döntsenek a zalaegerszegiek”.

Úgy gondolom, hogy demokráciában nem közvélemény kutatással szokás eldönteni a fontos kérdéseket. A Kossuth utca sétálóutcává alakítása pedig fontos kérdés, szinte minden zalaegerszegi polgárnak van róla véleménye.

10 évvel ezelőtt az akkori, szintén Fideszes városvezetés elhatározta, hogy sétáló utcát csinál a Kossuth utcából. 2006-ban, EU-s források felhasználásával térkövezték le a Széchenyi teret és a Kossuth utca jelentős részét. Már akkor tudható volt, hogy a forgalom csökkentése nélkül a nagy kockakövek nem fogják bírni az autók és az autóbuszok súlyát. 10 év alatt a mindenkori városvezetés csak ígérte, de nem lépte meg az átalakítást.

Idén januárban felháborodással tapasztaltuk, hogy a sokadszor felújított, térkövezett útszakasz egy hónapos használat után ismét felújításra szorult. Ez ment az elmúlt tíz évben, így a felismerés helyes, miszerint a Kossuth utca ügyét meg kell oldani (ez azt jelenti, hogy ha marad a forgalom, ha nem, jelentős beruházást kell végrehajtani a területen, tehát mindenképpen pénzt kell rá áldozni.)

Támogatom a sétáló utca ötletét, amennyiben sikerül a forgalomelterelést megfelelő módon megoldani (hozzáteszem, tíz évvel ezelőtt nem a város egyik legforgalmasabb útját kellett volna ilyen célra kijelölni), de tisztában vagyok vele, hogy nagyon sokan nem így vélekednek, ezért fontos, hogy a többség akarata érvényesüljön.

Januárban azt mondtuk – a polgármesterrel egyetértve-, hogy a zalaegerszegieknek kell eldönteniük a kérdést és nem a politikának. Természetesen, nem közvélemény kutatásra gondoltunk. Ezen a ponton Churchill szavai jutnak eszembe, miszerint „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. Ne legyen igazam. (Most nem keverném ide a Kubatov listát. Erre akkor gyanakodhatunk, ha az elmúlt évek felméréseivel ellentétben, most nagy többségbe kerülnek a sétáló utca mellett állást foglalók.)

A Demokratikus Koalíció Sokak Magyarországa című programjavaslatában szerepel a polgárok közjogi rendszerben való részvételének erősítése. Úgy gondolom, ilyen fontos ügyben, mint a város főutcájának nagyfokú átalakítása, a zalaegerszegieknek közvetlenül, helyi népszavazással kellene/ kellett volna döntenie.

Keresztes Csaba
választókerületi elnök,
Demokratikus Koalíció – Zala megye 1. vk., Zalaegerszeg

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?