Vigh László sajtószabadság értelmezésének cáfolata (videóval)

2023. március 17-én sajtótájékoztató keretében reagáltam Vigh László országgyűlési képviselő elmúlt napokban elmondott gondolataira.

A Zalaegerszegi Televízió Híradójának beszámolója a sajtótájékoztatóról

Március 14-én a város sajtóreggelit tartott a magyar sajtó napján. Őszintén szólva nem tudom, hogy a városnak miért érdeke az, hogy Vigh László ezeken a rendezvényeken részt vegyen. Amikor ő megszólal, a józanul gondolkodó ember felkapja a fejét, hogy hogyan képviselhet minket az országgyűlésben egy ennyire alkalmatlan ember.

Vigh László ezen az eseményen véleményem szerint nem csak lebuktatta a kormánypárt és a NER sajtóval kapcsolatos szándékait, de meg is alázta az újságírókat.

A következőket mondta a megyei napilap szerint:

“nincs olyan esemény, amiről ne úgy számolnának be, ahogy szükségeltetik. Elmondta: óriási jelentősége van annak a saját munkájuk, Magyarország, a megye és Zalaegerszeg segítése szempontjából, hogy a sajtó hogyan dolgozik.”

Azt mondta, hogy a helyi sajtó jelentős része azért dolgozik, hogy ő és a Fidesz hatalmon maradjon.

Egy másik rendezvényen, szintén a napokban azt mondta:

“A sajtószabadság azt jelenti számunkra, hogy akinek a tulajdonában van a sajtó, annak az értékeit közvetíti. Így a konzervatív vagy liberális eszmék is megjelenhetnek”

Nem kell sok kutatómunka ahhoz, hogy a sajtószabadságot, mint fogalmat megértsük, elég a Wikipédián rákeresni (talán ez neki is menne)

„Sajtószabadságnak nevezik azt az állapotot, amikor a sajtó munkatársai – az újságírók – maguktól, csupán saját szakértelmükre, tapasztalatukra és véleményükre hagyatkozva, külső befolyásoktól, fenyegetésektől és törvényi korlátoktól mentesen döntik el, hogy az általuk szerkesztett sajtótermékekben milyen tartalom jelenik meg. Ez a szabadság kiterjed az állam (kormány) beavatkozásának hiányára is.”

Lehetnek bizonyos politikai oldalakhoz jobban tartozó újságok, televíziók, híroldalak.
De Magyarországon jelenleg sokkal többről van szó, sokkal rosszabb a helyzet.

13 éve a kormánypárt elfoglalta a közmédiát.

Ettől kezdve a sajtó munkatársai nem a szakértelmükre, tapasztalatukra és véleményükre hagyatkoznak, hanem csakis a külső befolyástól, fenyegetéstől függve gyártják a tartalmakat.

Az államnak az lenne a dolga, hogy törvényileg szabályozza a közmédiát és biztosítja a működéséhez szükséges feltételeket. Ezen kívül pedig a tartalomba nem szól bele, nem rendel tartalmakat, nem utasít, nem alkalmaz retorziót.

A közmédiát említette, de ez nem csak a MTV-nél, az MTVA-nál zajlik. Helyi televíziók, helyi újságok, megyei lapok és sok-sok médiatermék működik így.

A Fidesz kormány szisztematikusan, lépésről lépésre bontja le a sajtószabadságot. A közmédia a jéghegy csúcsa. Az önkormányzati fenntartású médiák szintén.

Konkrét példaként említhetjük a Népszabadság megszüntetését. Emellett: országos hírportálok elfoglalását, a megyei napilapok megszállását és központi, pártpropagandával történő feltöltését.

Ez a létrehozott médiahálózat pontosan arról szól, amit Vigh László mondott. Aki a tulajdonos, annak az érdekeit szolgálják. Ők pedig állami forrásokat nem sajnálva, az államot magát és a kormány által működtetett propaganda gépezetet felhasználva terjesztették ki befolyásukat a magyar sajtóra.

Ezután az, hogy a Fidesz a magyar sajtó napja alkalmából rendezvényeket tart, az nem csak hogy ízléstelen, felháborító és képmutató is. Akkor is, ha városi vagy megyei köntösbe bújtatják.

Ha a város vezetése fontosnak tarja, hogy ezeken a rendezvényeken Vigh megszólaljon, sőt meg is tapsolják őt az elhangzott gondolatok után (majd lájkolják a videóját Facebookon) az azt jelenti, hogy egyetértenek vele.

Vigh Lászlóval mondatják ki azokat a gondolatokat, amiket ők nem mernek.

A sajtótájékoztató végén tettem egy kitérőt, egy szintén nemrég elmondott Vigh idézet miatt. Azt mondta valamelyik nap, hogy az alaptörvény nem 12 éve íródott, hanem sok évtizeden át szavanként őrizte a keresztény konzervatív, jobboldali magyarság.

Mi ez, ha nem annak a kinyilvánítása, amit régóta mondunk? A Fidesz jelmondata: „Aki nincs velünk, az nincs.” Számukra nem létezik más, csak az aki rájuk szavaz. Másokkal nem foglalkoznak, mások számukra nem léteznek sőt, szerintük el kell söpörni őket.

Valódi szabad Magyarországra, valódi sajtószabadságra van szükség. Ezt a Fidesz nem tudja elhozni.

Európai Magyarországra van szükség! Ez pedig elképzelhetetlen kormányváltás nélkül. A kormányváltás motorja pedig Demokratikus Koalíció lesz.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?