A zalaegerszegi ellenzék bomlasztásáról, végre nagyon őszintén

Itt az ideje beszélni egy jelenségről, ami jó ideje borzolja az egerszegi ellenzéki közéletet. Egy ideig segítette, aztán öncélúan a közös cél ellen fordult.

A Szeretlek Egerszeg Facebook oldalról lesz szó, amit Föőr Gábor helyi fiatal vállalkozó, volt szórakozóhely vezető üzemeltet.

Amikor megjelent az oldal Facebookon, sokan azt hitték, hogy én csinálom. Gábor elmondása szerint kaptak is ilyen üzeneteket fideszes körökből. Természetesen soha semmi közöm nem volt az oldalhoz. Azon kívül, hogy az utóbbi években többször kértek tőlem/tőlünk (mintha normális médiaként működnének) véleményt 1-1 városi vagy országos témában. Ja és azon kívül, hogy pár éve szó szerint ellopták egy privát Facebook profilomon megosztott bejegyzésemet 🙂  – Utólag mondván, hogy jobban üt, ha nincs ott egy politikus vagy párt neve sem. Persze…

Az oldal arra épül, hogy ellenzéki cikkeket ír (vagy inkább másol) országos híroldalakról.

Sokszor forrásmegjelölés nélkül osztják meg ezeket a cikkeket. Úgy tudom, hogy voltak bejegyzések amik a HVG (vagy valamelyik más oldal) fizetős felületéről származtak.

Ez nem lopás?

Mivel az oldal anonim volt sokáig, illetve ma is annak akar látszani, így bármit leírhatnak. (Ezért nem alakultak hivatalos hírportállá.) Szidhatják a Fideszt akármivel, akármilyen stílusban, szidhatják Vigh Lászlót akármivel, akármilyen stílusban. Persze vannak kivételek, vannak fideszes politikusok akiket soha nem „bántana” az oldal.

Elérkezett az ellenzéki előválasztás időszaka, valamikor idén tavasszal járunk. Föőr Gábor éreztük, hogy helyezkedik, hiszen megjelentek az első propaganda cikkek róla a Szeretlek Egerszeg oldalon. Ezzel nincs gond, miért is ne tehetné. Akkor az oldal azt reklámozta, hogy minden jelölt egyenlő feltételekkel jelenhet meg náluk.

Leültünk vele (ellenzéki helyi pártvezetők), hogy beszéljünk az ambícióiról. Elmondta, hogy elindulna az előválasztáson, de ha nem tud elindulni (a jelölteknek befogadó nyilatkozatra volt szükségük valamelyik párttól), akkor leáll és nem fog próbálkozni a 22-es országgyűlési választáson.

Arról személyesen biztosított minket, hogy a Szeretlek Egerszeg oldalon minden előválasztási jelöltnek egyenlő feltételeket biztosítanak. Az előválasztás után pedig a közös jelöltet fogják segíteni.

Nem így történt.

Pár héttel később az egyik párt jelölti pozíciót ajánlott neki, amit elfogadott. De a bejelentés előtt annak a pártnak a vezetése úgy döntött, hogy mégsem indítja, más jelöltet támogat a párt Zala 1-ben. 

Majd pár nappal később Gábor írt egy üzenetet a helyi ellenzéki pártok vezetőinek, hogy ha senki nem fogadja be őt az előválasztásra, akkor el fog indulni az országgyűlési választáson a közös ellenzéki jelölttel szemben (is).

Eddig úgy volt, hogy nem fog.

Innentől nyilvánosak a történtek, az egyik párt befogadta. MMM-es jelöltként, Jobbik frakcióbefogadási nyilatkozattal elindulhatott az előválasztáson.

A Jobbikot mindig letagadta, sőt, azt mondta, hogy nem érdekli a pártfegyelem.
A frakcióbefogadási dokumentum, amit aláírt, mást tartalmaz.

Az elovalasztas2021.hu oldalra ekkor felkerült az önéletrajza, a vagyonnyilatkozata és a többi, jelöltté váláshoz szükséges dokumentum. Ezek egyikében vállalta a közös értékek elfogadását, valamint az, hogy ha nem ő nyeri az előválasztást, nem indul a 2022-es országgyűlési választáson. 

A vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy a fideszes zalaegerszegi önkormányzat önkormányzati tanácsadóként foglalkoztatja havi bruttó 100.000 Forintért, illetve az egyik önkormányzati cégben fideszes felügyelőbizottsági tagsággal rendelkezik, amiért szintén kap havi juttatást.

A felügyelőbizottsági tagságáról tudtunk, hiszen szavazott róla a közgyűlés.
Azt mondta azért került be, mert tanácsokkal segíti
az Egerszeg Fesztivál megújítását, amiért nem kap külön díjazást. Úgy tűnik mégis kap.

Az előválasztás során sok visszásságot tapasztaltunk a kampányával kapcsolatban. Úgy hallottuk, hogy a többi jelölttel ellentétben ő inkább mindenki (leginkább Dr. Csidei Irén) ellen kampányol, mint saját maga mellett. A karitatív akciói szerintem becsülendők, de az már nem, hogy folyamatos uszítást tapasztaltunk a részéről. A jelölti vitán nem sikerült részt vennie és volt olyan közös sajtótájékoztató, amire szintén nem sikerült odaérnie.

Persze, lehetnek ilyen szerencsétlen véletlenek.

Nyilvánosan nem foglalkoztunk vele az előválasztás során, hiszen mi (a pártok) tudtuk, hogy mi a tét. Megtalálni a közös jelöltet, vigyázni egymásra és az ellenzéki együttműködésre, ami országosan hosszú évek alatt nehezen jött létre. Nem álltunk ki ellene nyilvánosan akkor sem, amikor azt feltételeztük, hogy a helyi Fidesz pénzeli és támogatja. Azóta több helyről hallottuk, hogy a mai napig bátorítják, hogy mindenképpen induljon el az országgyűlési választáson. Nem tudja elfogadni, hogy nem ő nyerte az előválasztást. Csak azt felejti el, hogy a fideszes bátorítói nem rá, hanem az állampárti Vighre fognak szavazni tavasszal.

A Fidesz fél Dr. Csidei Iréntől.

Irén hosszú éveken át köztiszteletben álló orvos és kórházigazgató volt. Rengetegen ismerik, sokan megszólítják az utcán. A legrosszabb a Fidesznek és Vigh Lászlónak.
Dr. Csidei Irén ellen soha semmit nem találtak, igazgatói pozíciójából is indoklás nélkül mentették fel, nem volt ellene semmijük.
Állítólag egy régi megyei vezető fideszes politikus egyszer azt mondta, hogy ha lett volna Irén ellen bármi a kezükben, már rég „megszabadultak volna tőle”.
Persze, nem szerethet mindenki egy embert, egy vezető nem csak barátokat szerez munkája során. De az mindenképpen elmondható, hogy Dr. Csidei Irén egy tisztességes, Magyarországért és Zaláért dolgozni akaró, valódi szakember és most már politikus. Nem mellesleg, 900 szavazattal nyerte a második helyezett előtt az ellenzéki előválasztást. Ő a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd országgyűlési képviselője Zala megye 1. országgyűlési egyéni választókerületében a 2022-es országgyűlési választásra.

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz Gábort bízta meg azzal, hogy keressen valamit, bármit Irén ellen, illetve emelje ki folyamatosan, hogy már nem fiatal. Amelyik nap ezt az információt kaptam, utána pár perccel jelent meg az első poszt a Szeretlek Egerszeg oldalon ami arról szólt, hogy Irén idős és nem alkalmas. Persze érkeznek is a kommentek, miszerint Gábor alkalmasabb.
Csak azt nem tudom, hogy mire és miért?!

  • Azért, mert a fideszes önkormányzattól fogad el pénzt?!
  • Azért, mert ott árt az ellenzéki együttműködésnek ahol csak tud és akar?!
  • Azért, mert állítólag most is azt tervezi, hogy bármi áron de elindul az országgyűlési választáson Csidei és Vigh ellen?!
  • Vagy azért, mert állítólag álprofilokkal kommentel a saját posztjai alatt és saját magát dicséri?!

Tisztességes és egyenes embernek tartom magam. Amikor közélettel kezdtem foglalkozni féltem, hogy sokan pártválasztásom miatt (bármelyik pártot választottam volna) vagy csak amiatt, hogy közélettel szeretnék foglalkozni nem így fogják gondolni. Szerencsére nem kaptam soha olyan támadást, ami a tisztességemet kérdőjelezte volna meg.
A Gyurcsányozás nem érdekel, a baloldalisággal vagy szabadelvű gondolatokkal dobálózás meg természetesen nem zavar, hiszen baloldalinak, szociálidemokratának, bizonyos kérdésekben liberálisnak tartom magam. (Más kérdés, hogy akik a baloldalt, a liberálisokat és még ki tudja kiket támadja, ők általában a fideszes médiából tájékozódnak…). 

Hiszem, hogy csak tisztességes emberekkel lehet valódi előrelépést elérni. Az ellenzéknek, egy ellenzéki kormánynak és Magyarországnak is. 

Nincs szükség kétszínű, ártó, tisztességtelen, szélhámos emberekre sem Zalaegerszegen, sem a választókerületben, sem országos szinten.

Ez az írás azért született, mert a Szeretlek Egerszeg Facebook oldal tegnap elindított egy „szavazást” arról, hogy vajon Dr. Csidei Irén le tudja-e győzni Vigh Lászlót. A kommentek szépen gyűltek a poszt alatt.

De úgy nehezen lehet komolyan venni a szavazást, ha az igen szavazatokat,
amik egyéb kiegészítéssel érkeznek, azokat törlik…


Az MMM helyi vezetője leírta, hogy az MMM már nem számít Gáborra. Gábor nem tagja az MMM-nek és nem is képviselheti a szervezetet sehol. (Ezt mi már tisztáztuk az előválasztás után.) A kommentet azóta törölték. 
Ahogy láttam, hogy már nincs meg a poszt, én is írtam pár gondolatot, Gáborról és a Szeretlek Egerszegről, az ellenzéki együttműködésről, amit ők szeretnének gyengíteni. A kommentemet törölték és kitiltottak az oldalról.
Arról az oldalról, ami bő fél éve még kérte, hogy nyilatkozzak nekik és mondjam el az ellenzék véleményét helyi kérdésekben. Egy állítólagos ellenzéki oldalról.

Hát, itt tartunk ma Zalaegerszegen. A városban, ahol totális Fidesz uralom van évtizedek óta, minden területen. Azokon is, amire nem is gondolnánk. Ahol az ellenzék sokszor erőtlennek tűnik és valóban erőtlen. Ahol amikor az ellenzék erőt mutat, (Fideszes támogatással, vagy anélkül) megjelenik az álellenzéki, aki bomlaszt, árt. 

Így élünk mi a zalai megyeszékhelyen. 2021 végén, pár hónappal az országgyűlési választások előtt, sok Fidesz és az alkalmatlan Vigh László fennhatósága alatt.

Még van idő és remény. Az ellenzéki pártok és szervezetek erősek és közösen dolgoznak. Csak közösen tudjuk legyőzni a Fideszt. 

Azért, hogy egy sokkal tisztább, demokratikusabb és modernebb országot építhessünk. 

Mi, magyarok. Mindannyian. Közösen. 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?