Propaganda kiadvány 9 millióért, pályáztatás nélküli cégvezető kinevezés Zalaegerszegen (sajtótájékoztató, videóval)

Keresztes Csaba önkormányzati képviselő, a DK választókerületi elnöke április 5-én, csütörtökön a helyi sajtó előtt számolt be az év elején, a Polgármesteri Hivatal által kiadott évértékelő kiadvány költségeiről, illetve a pályáztatás nélküli cégvezető kinevezésről.

Forrás: egerszegihirek.hu

Pályáztatás nélkül nevezett ki önkormányzati cég élére vezetőt a Közgyűlés

A márciusi közgyűlés új ügyvezetőt választott a Zalaegerszegi Élménypark Kft. élére. A döntés indokolt lehet, hiszen eddig a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezetője felelt a létesítményért. Hozzá viszont sok intézmény tartozik. Az alsóerdeti komplexumot működtető céghez fog kerülni a búslakpusztai lőtér is, így is itt sok feladat lesz.

A közgyűlésen is elmondtam és szeretném sajtótájékoztató keretében is nyomatékosítani, hogy egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy bármelyik városi vállalt élére pályáztatás nélkül kerül kinevezésre cégvezető.

A konkrét ügyben nem a kinevezett ügyvezető személye fontos. Beszéltem vele személyesen, alkalmasnak látom a feladatra.

Egy olyan város, akinek fontos, hogy cégvezetőnek alkalmas, megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező polgárai itt maradjanak és ne menjenek el a fővárosba vagy más városokba dolgozni és élni, az nem engedheti meg magának azt, hogy nem nyilvános pályázat kiírása után dönt a város 100%-os tulajdonában lévő vállalatok ügyvezetőiről.

2019-ben, a polgármesterjelölti bejelentésem utáni napokban megkeresett két régi ismerősöm. Sajnos egyikük sem él már Zalaegerszegen. Mindketten diplomával rendelkeznek, komoly vállalatoknál dolgoznak. Azt mondták, hogy sajnos az a tapasztalatuk, hogy Zalaegerszegen csak politikai kapcsolatok révén lehet érvényesülni.
Az állami szektorban, az önkormányzati szektorban, állami vagy önkormányzati cégeknél, sőt egyre inkább a magánszektorban is nem a végzettség, a tudás és a szakmai tapasztalat számít, hanem a politikai hovatartozás. Ők pedig, bár szeretik szülővárosukat, az elveiket nem adták fel. Szeretnének a szakmájukban, szakmai munkát végezni, a politikától teljesen függetlenül.

Amikor a közgyűlés pályáztatás nélkül nevez ki cégvezetőket, akkor pont az ilyen tapasztalatokat erősíti a város. Azt, hogy a város nem számít mindenkire. Csak azokra, akik valamilyen módon a látókörükben vannak.

Újra hangsúlyozom: nem a most kinevezett cégvezetővel van problémám. Direkt nem is említem a nevét. Az is lehet, hogy pályáztatás után is őt választotta volna közgyűlés. Az is lehet, hogy már nincs ki pályázzon egy ilyen cégvezetői pozícióra és csak ő adta volna be a pályázatát. De sajnos mivel nem volt nyilvános pályáztatás, ezt már soha nem fogjuk megtudni.

A közgyűlésen kértem a polgármestert, hogy a jövőben ez ne legyen általános gyakorlat. A város tulajdonában lévő vállalatok vezetőit mindig nyilvános pályáztatás után válassza ki a Közgyűlés.

Megérkezett a válasz az év elején postaládákba dobott városi évértékelő kiadványról

A márciusi közgyűlésen tettem fel kérdést arra vonatkozóan, hogy mennyibe került az év elején majdnem minden zalaegerszegi postaládába beszórt színes, csaknem 50 oldalas városi propaganda kiadvány?

Megérkezett a válasz. 

Az „évértékelő kiadvány” költségei:

  • szöveg megfogalmazása és lektorálása: 0 Ft
  • grafikai szerkesztés és tördelés: 430.000 Ft
  • nyomdai kivitelezés: 7.670.000 Ft
  • terjesztés: 759.000 Ft

Összesen: 8.859.000 Forint

A kiadvány 27 ezer példányban készült. Azok a szerencsések, akik kaptak belőle, 46 számozott oldalon 34 fotót láthatnak a polgármesterről és 16 fotót az „ollókezű” becenevet viselő országgyűlési képviselőről.

Véleményen szerint akit érdekelnek a város ügyei: fejlesztései, problémái, vitái, az sok forrásból tájékozódhat az év bármelyik napján. 

A kiadvány nélkül is sok energiát, munkaórát és pénzt költ a város arra, hogy tájékoztasson (pl.: Facebook oldalak, honlapok működtetése, fizetett Facebook hirdetések…).

Az ilyen jellegű „tájékoztató” kiadványok feleslegesek és nem szolgálnak mást, mint a hatalmon lévők közpénzből történő reklámozását. Csaknem 9 millió forintból.

9 millió forint a város költségvetését tekintve nem nagy összeg. Vannak sokkal nagyobb volumenű felesleges költségek is (túlárazásnak, felesleges kiadásnak, felesleges beruházásnak szoktuk hívni őket). 

Mégis a kisebb, ugyancsak arcpirító kiadásokra is fel kell hívni a figyelmet akkor, amikor:

  • az elmúlt évben kétszer is drágult a zalaegerszegi közétkeztetés
  • drágultak a parkolási díjak
  • drágult a temetés költsége
  • drágul a tömegközlekedés
  • kevesebb pénz jut a zöldterületek fejlesztésére
  • kevesebb pénzből gazdálkodnak a településrészi önkormányzatok 
  • nem rendeznek városi fesztiválokat
  • több intézmény bezárásra kényszerült az energiaárak miatt.

A problémán az sem segít, hogy a költséget a 2022-es költségvetés terhére fizette ki a város. Hiszen, ha az a 9 millió forint megmarad, továbbhozható lett volna 2023-ra. Ebben az évben pedig nagy szükség van minden forintra.

Sajtómegjelenések

egerszegihirek.hu: https://www.egerszegihirek.hu/helyi-hirek/kifogasolja-a-cegvezeto-megvalasztasat-a-dk

Zalaegerszegi Televízió, Híradó:

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?