Október 23-ai megemlékezés Zalaegerszegen (Videóval)

2018. október 23-án, közös megemlékezést tartott az MSZP és  DK Zalaegerszegen, a Kossuth utcai 56-os kopjafánál.

A megemlékezésen Góra Balázs, a Zala Megyei Közgyűlés képviselője, az MSZP Zalaegerszeg Városi Szervezetének elnöke és Keresztes Csaba, Zalaegerszeg MJV Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport bizottságának tagja, a Demokratikus Koalíció Zala Megye 1. Választókerületi Szervezetének elnöke osztották meg ünnepi gondolataikat.

Az eseményen lehetőség volt aláírni az Európai Ügyészséghez való csatlakozás petícióját.

A közös megemlékezés után részt vettünk Szerencsés Rudolf tiszteletére szervezett városi megemlékezésen, majd a két párt képviselői mécsest gyújtottak az Ady utcai 56-os emlékműnél.

A beszédek és a megemlékezés az alábbi, Facebook videón megtekinthető:

https://www.facebook.com/keresztescsaba.zeg/videos/338021873624418/

Keresztes Csaba, DK választókerületi elnök beszéde:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanására jöttünk ma emlékezni. Egy forradalomra, amit 62 évvel ezelőtt bátor, tettre kész honfitársaink robbantottak ki. Akik megelégelték az elnyomást, a diktatúra bűzét, akik szabadabb hazát szerettek volna teremteni.
A forradalom és szabadságharc célját mivel is lehetne jobban elmondani, mint azzal a 16 ponttal, amit szegedi, budapesti és az ország egyetemeinek küldötteiből alakult diákgyűlés résztvevői fogalmaztak meg ’56 októberében:

  1. Vonják ki a szovjet csapatokat!
  2. Új, alulról kiinduló választások legyenek az MDP-ben! Válasszanak új KV-t (Központi Vezetőséget), hívják össze a pártkongresszust!
  3. Nagy Imre alakítson kormányt, a sztálinista-rákosista bűnösöket váltsák le!
  4. Nyilvános tárgyalást Farkas Mihály és társai ügyében! Vonják felelősségre Rákosit!
  5. Általános, egyenlő, titkos választásokat, több pártot, új nemzetgyűlést, sztrájkjogot!
  6. Vizsgálják fölül a magyar–szovjet, illetve a magyar-jugoszláv kapcsolatokat a kölcsönös be nem avatkozás jegyében!
  7. Szakemberek bevonásával szervezzék át a gazdasági életet, a hazai adottságok és a nép létérdekei alapján!
  8. Hozzák nyilvánosságra a külkereskedelmi szerződéseket, a jóvátétel tényleges adatait, adjanak tájékoztatást a magyar uránról!
  9. Vegyék teljes revízió alá az ipari normákat, vizsgálják ki a bérköveteléseket, állapítsák meg a munkás létminimumot!
  10. Fektessék új alapokra a beszolgáltatás rendszerét, az egyénileg vállalkozók kapjanak a termelőszövetkezeti csopotokkal egyenrangú támogatást!
  11. Független bíróság vizsgálja felül az összes politikai gazdasági pert, bocsássák szabadon az ártatlanul elítélteket, szállítsák haza a SZU-ba (Szovjetunió) hurcolt foglyokat!
  12. Teljes vélemény- és szólásszabadságot, szabad rádiót, MEFESZ újságot! Ismerhesse meg mindenki saját káderadatát!
  13. Távolítsák el a Sztálin-szobrot! Helyére 1848–49-es emlékmű kerüljön!
  14. Új, nemzeti jellegű címert! A katonáknak új, a magyar hagyományoknak megfelelő egyenruhát! Március 15. legyen nemzeti ünnep, október 6. nemzeti gyászünnep és tanítási szünet!
  15. Szolidaritást a lengyel néppel!
  16. Október 27-én üljön össze egy országos diákkonferencia, ahol megvitatják a követeléseket!

Legyünk büszkék a szabadságharcot kirobbantó honfitársainkra, legyen ez egy közös, nemzeti minimum. Nemzeti ünnepeink legyenek közösek, adjanak közös büszkeségre okot.
A felemelő kezdet tudjuk, hogy véres elnyomásba és megtorlásba torkollott. Kérem, hogy egy perces néma csönddel adózzunk azon honfitársaink emlékére, akik a szovjet megtorlás miatt vesztették életüket.

Sokszor mondják, hogy nem szép dolog az aktuálpolitikát belekeverni az ünnepbe. Lehet, hogy így van, igyekeztem is erre az előző pecekben, pedig a felolvasott 16 pontból sajnos ma is vannak aktuálisak.

Nyilván nem mindenkinek jut eszébe, sőt egyesek direkt el szeretnék felejteni, hogy ma egy másik fontos esemény évfordulója is van. 29 évvel ezelőtt, 1989. október 23-án kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot.

Ez alkalomból, a köztársaság és a demokrácia védelmében nem maradhatunk csöndben. Az, ami az elmúlt 8 évben ebben az országban történt, azt nem hagyhatjuk tovább.
Elég volt az ellenzék tehetetlenségéből és a -bocsássanak meg-, elég volt a töketlenkedésből.
Elég volt a megalkuvásból, elég volt az elnyomásból, a megbélyegzésből és abból, hogy a töredezett ellenzék egymással foglalkozik és nem a közös ügyünkkel.

Európai magyarok! Ki kell mondanunk, ma, 2018. október 23-án, hogy elég volt. Ellenállunk a hatalomnak, ellenállunk Magyarország, ellenállunk Zala megye és ellenállunk Zalaegerszeg elnyomóival szemben.

Itt az idő kimondani azt is, hogy mi, Zalaegerszegiek és Zala megyeiek az elnyomást nem 8 éve érezzük, hanem sokkal hosszabb ideje.
Itt az idő kimondani, hogy ebben a városban nem nézik jó szemmel, ha valaki nem áll be a sorba. Ebben a városban nem lehet, vagy sokkal nehezebb boldogulni, ha nem megfelelő párttagsággal rendelkezik az ember.
Ebben a városban elhangozhat olyan mondat, amit fiatal embereknek mondhatnak, hogy „politikai nézetei miatt nem alkalmazhatom”. Független intézmények, sőt vállalatok életébe is beleszól a politika.

Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt években több százezer honfitársunk hagyta el az országot. Erről nagyon sokat hallunk. De vajon hány ember hagyta el a várost azért, mert nem tudott vagy nem akart megfelelni a politikai elnyomásnak?

Fel kell vennünk a kesztyűt és világossá kell tennünk, hogy nem leszünk másodrendű állampolgárok saját városunkban és hazánkban! Nekünk senki ne mondja meg, hogy ki a magyar vagy ki a jó és rossz magyar.

Magyar az, aki annak érzi magát. Mi itt mind magyarok vagyunk. Szeretettel és féltéssel gondolunk hazánkra. Libabőrösök leszünk, amikor a Himnuszt és a Szózatot hallgatjuk. Szeretjük és óvjuk kultúránkat, ünnepeinket, hagyományainkat.

Ugyanakkor nem érzünk gyűlöletet mások iránt csupán azért, mert máshonnan jönnek és nem vagyunk hazaárulók azért, mert közös európai értékeinket is fontosnak tartjuk és ne adj isten a libabőrt nem csak nemzeti dalainkkor, hanem az Európai Unió himnuszának felcsendülésekor is érezzük magunkon.

Ez itt most nem jó hely és alkalom arra, hogy részletesen beszéljünk

  • az országot behálózó korrupcióról,
  • a strómanokról,
  • a média elfoglalásáról és manipulálásáról,
  • a magánnyugdíjakról és lakástakarékpénztárakról,
  • a választási rendszerről és az alkotmányról,
  • a hatalmi ágak összemosásáról,
  • a szegénységről, az egészségügyről és az oktatásról.

De kezdetnek elég annyi, hogy kimondjuk, közösen megyünk tovább előre. Együtt, erőt mutatva azért, hogy valódi változást érjünk el Zalaegerszegen és az országban.
Kérem, hogy tartsanak velünk és vigyük sikerre együtt az európai Magyar Köztársaság ügyét!

Köszönöm, hogy meghallgattak.
Zalaegerszeg, 2018. október 23.

Keresztes Csaba
választókerületi elnök,
Demokratikus Koalíció Zala Megye 1. Választókerületi Szervezete

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?