13 éve hitegetik útfelújítással az Erzsébethegyieket

2017. szeptember 11-én újabb közös sajtótájékoztatót tartott Zalaegerszegen a DK, az MSZP és az LMP. Ezúttal a szenterzsébethegyi útfelújítás szükségességét és a városba közterek és parkok felújítására érkezett 1,5 milliárd forintos összeg mihamarabbi felhasználását szorgalmaztuk.

Simon Norbert (független) településrészi önkormányzati képviselő társammal az alábbiakról tájékoztattuk a sajtó megjelent képviselőit:

A Szenterzsébethegyi (Vorhotától kezdve Öreghegy és Újhegy) utak borzasztó állapotban vannak már hosszú évek óta. Az első felújítási ígéret 13 éve még Kugler László akkori önkormányzati képviselőtől származnak, erre erősített rá utódja, Gyutai Csaba (még képviselőként).

A lakók a 2004-es közműfejlesztéskor annak tudatában fizettek a szolgáltatás kiépítéséért, hogy utána az út rendbetétele is meg fog történni. Nem így lett.

Az útfelújítás szükségességét senki nem kérdőjelezi meg, azonban az, hogy nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban van, nagyban megnehezíti a dolgunkat. Az önkormányzat nem érzi magát illetékesnek, az állam pedig csak a következő 7 évben ígéri a felújítást, szakaszos megvalósításban.
Tehát 20 évet kell várni körülbelül 5 km út felújítására, mikor állami milliárdok mennek el értelmetlen dolgokra.
Felhívtam a figyelmet arra, hogy jelenleg a Fideszes önkormányzat, a Fideszes országgyűlési képviselő és a Fideszes kormány nem tudnak egyről a kettőre jutni a témában. Valószínű, hogy az útfelújítás kérdése a 2018 tavaszán felálló új, demokratikus kormány asztalán fog landolni.

21558928_1692737987404290_7644936243878583509_n

Simon Norbert (független településrészi önkormányzati képviselő), Keresztes Csaba (DK választókerületi elnök és TRÖ képviselő), Paksy Zoltán (LMP-s önkormányzati képviselő) és Kiss Ferenc (MSZP-s önkormányzati képviselő) a sajtótájékoztatón a Zalai Hírlap és a ZTV munkatársaival.

Az öreghegyi és újhegyi településrészi önkormányzatok képviselői az elmúlt két évben kiemelt ügyként kezelik a felújítás ügyét, eddig az alábbi lépéseket tettük meg:

  • aláírásgyűjtés és levél a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba
  • levél a Zala Megyei Önkormányzatnak
  • levél Zalaegerszeg MJV polgármesterének
  • többszöri egyeztetés Zalaegerszeg alpolgármesterével
  • egyeztetés és levélváltások Zalaegerszeg polgármesterével
  • egyeztetés és levélváltások a Magyar Közút helyi és országos vezetőivel
  • újabb levél a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba
  • sajtótájékoztató a csatlakozott városi, ellenzéki képviselőkkel

Célunk, hogy önkormányzati segítséggel készüljenek el az útfelújítás tervei, hogy azokat minél hamarabb meg lehessen valósítani.

Kiss Ferenc (MSZP) és Paksy Zoltán (LMP) beszámoltak arról, hogy 2015/2016-ban 1,5 milliárd forint érkezett a városba közterek felújítására (pl.: VMK és Sportcsarnok előtti tér), melyet a város nem elkölteni, hanem kamatoztatni akart valószínűleg azért, hogy a fejlesztések a jövő évi választásra készüljenek el.

Azonban az állam erre nem adott engedélyt és felhívta a figyelmet, hogy a fenti összeget nem lehet befektetni, el kell költeni. A képviselők erre szólították fel a város vezetését.

A három párt képviselőiként kiemeltük, hogy Vigh László hetente jelenik meg 1-1 Európai Uniós projekt átadásán (gonosz Brüsszel…), de ami az igazi dolga lenne, hogy állami forrásokat szerezzen meg a választókerületnek, az nem igazán megy neki.

Sajtómegjelenések:

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?