DK Segít, Zalaegerszegen

12015. december 23-án délután karácsonyi jótékonysági akció keretében több családnál jártunk Zalaegerszegen, akik karácsonyát tartós élelmiszerekkel, bejglivel és gyümölcsökkel próbáltuk szebbé tenni.

Ica néni a rezsiköltségek kifizetése és gyógyszereinek kiváltása után alig pár ezer forintból kell, hogy megéljen. A vele készült ZTV-s riportot jövő hétfőn (december 28.) láthatnak a Híradó nézői.
A délután folyamán egy harmadik osztályos kislányt, és őt nevelő nagymamát látogattuk meg.

Frissítés: A ZTV tudósítása:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7opanfXAeaI]

A sajtótájékoztatón elhangzottak:

Magyarországon még mindig a szegénység az egyik legnagyobb társadalmi és politikai probléma.

  • Az OECD kutatása világosan mutatja, hogy a szegények szegényebbek, a gazdagok pedig gazdagabbak lettek Orbán uralma alatt.
  • Magyarország az európai felmérések szerint csupán Bulgáriát, Romániát és bizonyos vonatkozásokban Görögországot előzi meg, minden más országnál rosszabbul áll a kontinensen a szegénységet illetően.
  • A Magyar Tudományos Akadémia idei adatai azt mutatják, hogy a háztartások 37 százaléka szegény, a különböző vizsgálatok szerint Magyarországon mintegy 4 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, illetve a környékén.
  • EZZEL SZEMBEN: A Központi Statisztikai Hivatal a jövőben nem készít a létminimum alattiakra vonatkozó statisztikákat.

A baloldali kormányok idején az egyenlőtlenség mértéke csökkent, még a válság kezdetén is sikerült a terheket egyenletesen elosztani és így megakadályozni a különbségek növekedését.

2010 óta az Orbán kormány szegényellenes politikája következtében ismét hatalmasra nőtt a különbség a szegények és a gazdagok között, miközben a középosztály biztonsága is megingott.

A Demokratikus Koalíció nem a kevesek, hanem a sokak Magyarországát építi. A kevesek gazdagodása helyett a sokak boldogulását kívánjuk elérni. – Ezért olyan szociális rendszert hozunk létre, amelyik a valóban rászorulókat támogatja, nem engedi éhezni a gyerekeket és nyomorba csúszni az időseket, csökkentjük a kirívó társadalmi különbségeket, szolidáris és teljesítményelvű társadalmat alkotunk.

Most, karácsony környékén jobban odafigyel az ország a szegényekre. Nagyon sok jótékonysági gyűjtés zajlott, amik reméljük, némiképp enyhítik a rászoruló családok problémáit, ezzel boldogabbá teszik számukra a szeretet ünnepét.

Ma délután a DK helyi szervezete két családot látogat meg. Egy nagymamát, aki egyedül, nehéz anyagi körülmények között neveli unokáját és egy idős hölgyet, akinek a rezsi és a gyógyszerek kifizetése után pár ezer forintja marad étkezésre egy hónapban. Ő az a hölgy, aki problémájával megkereste a zalaegerszegi önkormányzatot. Tolvaj Márta alpolgármester levélben arról tájékoztatta, hogy a költségvetésben nincs fedezet arra, hogy segíteni tudják őt.

A tavaly karácsonyi és újévi, valamint az idei iskolakezdési és karácsonyi jótékonysági akciók után jövőre szeretnénk még több hasonló megmozdulást szervezni, hogy még több családot, gyermeket és idős embert segíthessünk.

Keresztes Csaba

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?