A DK reagálása a magyar választásról szóló EBESZ-vizsgálatra – A Fidesz csalással nyert

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, röviden az EBESZ, választási megfigyelői missziója közzétette a zárójelentését az április 3-i magyarországi országgyűlési választásról.

„Az alapos elemzés szerint a kormánypártok és az ellenzék között nem voltak egyenlőek a versenyfeltételek, a választási rendszer és a lebonyolítás hemzseg a csalási lehetőségektől. Az EBESZ-jelentés alapján a teljes magyar választási rendszer a Fidesz érdekeit szolgálja, gyakorlatilag nincs olyan eleme a rendszernek, így a kampánynak sem, amely esélyegyenlőséget biztosítana kormánypárt és ellenzék számára.” – magyarázta a politikus.

Gréczy Zsolt a jelentésből kiemelte, hogy a Fideszt segítette az EBESZ szerint a finanszírozás, miszerint a Fidesz kampányát gyakorlatilag a kormány fizette.

„Továbbá a Fideszt segítette az EBESZ szerint a sajtószabadság, a pártatlan tájékoztatás hiánya, a kormánypárti médiatúlsúly, az elmaradt érdemi viták, a hazugságok, a lejáratások rendszere. A Fideszt segítette az EBESZ szerint, hogy a kormány megnövelte a listaállításhoz szükséges egyéni jelöltek számát, a szavazók eloszlása teljesen egyenlőtlen a választókerületekben, ez sérti a szavazatok egyenlőségének elvét. A Fideszt segítette az EBESZ szerint, hogy más szabályok vonatkoznak határon túl élőkre, a külföldön történő szavazás eltérő módjai megkérdőjelezték az egyenlő választójog elvét. A Fideszt segítette az EBESZ szerint, hogy vidéken az embereket, de a polgármestereket is nyomás alá helyezték, ne vegyenek részt ellenzéki rendezvényeken. A Fideszt segítette az EBESZ szerint, hogy a lakóhely és anyakönyvezési feltételek enyhítése manipulációra adott lehetőséget”- sorolta a DK képviselője, kiemelve, mindezeken túl az EBESZ kifogásolja a jogorvoslati lehetőségek hiányát, a csoportos szavazásokat, a kampányköltések ellenőrizetlenségét, hogy nem biztosított a szavazás titkossága – és még hosszan sorolhatnám.

Gréczy Zsolt rámutatott, az EBESZ-jelentése gyakorlatilag kimondja: kisebb-nagyobb választási csalások sorozata történt 2022. április 3-án, illetve a választást megelőző kampányban.

„A Demokratikus Koalíció – egyetértve az EBESZ megállapításaival – azt mondja, hogy nem szabad és nem demokratikus választás zajlott Magyarországon. A magyar választóknak nincs lehetősége szabadon, demokratikusan választani. Nem arról van szó tehát, hogy a Fidesz jól kormányoz, az ellenzék meg nem tud alternatívát mutatni. Egy torz, hazug, korrupt választási rendszer fojtja meg a szabad véleménynyilvánítás, a szabad választás lehetőségétől a magyar állampolgárokat. A Fidesz csalással nyer – ezt mondja ki gyakorlatilag az EBESZ-jelentés.” – hívta fel a figyelmet a DK politikusa, hangsúlyozva, a DK számára ezért kiemelten fontos az Orbán-rezsim elleni küzdelem, ezért készülnek nem csak a kormány-, hanem a rendszerváltásra.

Forrás: dkp.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?