Mi lesz veled zalaegerszegi gazdasági felsőoktatás? (2)

Tegnap is és ma is találkoztam Facebookon olyan poszttal, ami a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjától származik (régi nevein: BGE-GKZ, BGF-GKZ, BGF-PSZK-ZA, PSZF, Számviteli…). Igen érdekes bejegyzések.

A tegnapi arról szólt, hogy a zalaegerszegi képzésen veszprémi karok diplomáit lehet megszerezni.
Utánanéztem a Központ honlapján és a felvi.hu-n is. Ezeken olvasható:

Idén már nem a 2011-ben önálló kari státuszt szerző zalaegerszegi kar, hanem a veszprémi Gazdaságtudományi Kar közgazdász képzéseire lehet jelentkezni.

A Zalai Hírlap címlapja 2011. február 24-én. Forrás: zek.uni-pannon.hu

2011-ben nagyon büszkék voltunk arra, hogy az akkor 40 éves múltra visszatekintő zalaegerszegi közgazdász képzés a Budapesti Gazdasági Főiskolán belül önálló kari státuszt kapott. Úgy tűnik, a Pannon Egyetemi integráció, az ígéretekkel ellentétben ezt megszünteti (vagy elsorvasztja/ leépíti).

A mai posztjukban látom, hogy Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos sikersztoriként emlegeti a modellváltást és nagy jövőt jósol a zalaegerszegi képzésnek. Gondolom Palkovics László diktálta neki a „gondolatokat”. Mi mást is mondhatna egy kormánytag a Fidesz egyetemeket és egyetemi vagyonokat magánalapítványokba ellopó döntéséről?!

Nagyon sok embertől azt hallom (politikán kívül), hogy az elmúlt 50 évben felépített közgazdász képzés veszélyben van. Sőt, többen azt mondják, hogy már csak pár éve van hátra. Bízom benne, hogy ez nincs így és a nagymúltú képzés (akár megújítva) továbbra is velünk marad és fontos része lesz a dunántúli felsőoktatásnak.
Fontos a műszaki képzés, de az elmúlt jó pár évben nem sikerült kellőképpen fejleszteni, nem sikerült vonzóvá tenni a hallgatók számára.
Remélem, hogy nem cél csak arra építeni…

Az is megérdemel legalább egy mondatot, hogy vajon

miért nem ünnepelték meg a zalaegerszegi közgazdász képzés fennállásának 50. évfordulóját 2021-ben?!

MIÉRT NEM?!Szerencsére Fideszes országgyűlési képviselő, államtitkárok fogadására volt és van idő és energia…

Sok a kérdés (ennél sokkal több, mint amit itt leírtam) és az is, hogy a kérdésekre lesz-e valamikor IGAZ válasz.

Keresztes Csaba
önkormányzati képviselő,
választókerületi elnök, DK

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?