Egyenlő esélyeket a zalaegerszegi vállalkozásoknak, karácsonykor is!

Nyílt levél Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesterének

Tisztelt Polgármester Úr!
Kedves Zoli!

A koronavírus járvány az élet sok területén változást hozott az idei évben. A járványhelyzet jelentős gazdasági kihívásokat jelent országunk, városunk, az itt működő vállalkozások és természetesen minden ember számára.
Sokan elvesztették munkájukat és sokaknak veszélyben van ma is a megélhetése.

Az elmúlt napokban több megkeresést kaptunk zalaegerszegi, főként vendéglátóiparban tevékenykedő vállalkozótól. Ők arra hívták fel a figyelmünket, amit nyilván Te is tudsz, hogy a járvány rendkívüli módon sújtja őket. Jelenleg a Kormány döntése értelmében a vendéglátóipai egységek zárva vannak, csak elvitelre szolgálhatják ki a fogyasztói igényeket.

Az elmúlt napokban Zalaegerszegen több olyan egység nyílt, ami próbálja pótolni a karácsonyi vásár hangulatát. Ezeknek a helyeknek sokan örülünk, hiszen a karácsonyi hangulat a fények mellett a karácsonyi illatokkal, forralt borral, süteményekkel válik teljessé.

Azt kérjük, hogy az említett szolgáltatókkal a város, minden eszközét felhasználva tartassa be a jelenlegi szigorú járványvédelmi szabályokat. A legfontosabb most, hogy mindannyian egészségesen vészeljük át ezt a nehéz időszakot. Ez a nyitva lévő vállalkozások érdeke is, hiszen olvasható az országos sajtóban, hogy több egységet bezártak a hatóságok, mert nem tartották be az érvényben lévő szabályokat.

Továbbá a kérésünk, hogy minden zalaegerszegi vendéglátóiparban működő vállalkozásnak egyenlő esélyeket biztosítsunk. Ahogy többször mondtuk, szeretnénk, ha nem lenne jobboldali, baloldali vagy akármilyen politikai oldali Zalaegerszeg. Csak egy Zalaegerszeg van, mindannyiunk városa. Nagyon szeretnénk, ha ezt követve nem lennének a városvezetés szemében jobboldali, baloldali, vagy bármilyen politikai oldalbéli vállalkozások.
Szeretnénk, ha minden vállalkozás, minden zalaegerszegi polgár megélhetése ugyanolyan fontos lenne és mindenkire egyforma szabályok vonatkoznának.

Bízunk benne, hogy nyílt levelünket nem úgy értelmezed, hogy valakik ellen szólalunk fel. MINDENKI MELLETT szeretnénk kiállni.

Üdvözlettel:
a Tiéd a Város Önkormányzati képviselőcsoport nevében:

Keresztes Csaba, Demokratikus Koalíció
Góra Balázs, Magyar Szocialista Párt
Benke Richárd, Jobbik Magyarországért Mozgalom

A polgármesteri válasz az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Frakcióvezető Úr!Kedves Csaba!

Bár kicsit sejtelmes volt ez az email és konkrét ügyet nem tartalmazott, próbálok hitelesen és korrekten válaszolni rá.

Valóban sajnálatos, hogy a koronavírus világjárvány és a hozzá kapcsolódó veszélyhelyzet miatt nem tudjuk megtartani a hagyományos adventi vásárt, programokat, rendezvényeket.

A jelenlegi intézkedések alapján a vendéglátóhelyeknek csak kiszállításra, vagy elvitelre van lehetőségük.

Jelenleg a következő információkkal rendelkezem:
– A Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület virtuális karácsonyi pavilont nyitott a közösségi médiában, az online felületen kiszállítással lehet rendelni, szerintem ez rendben van.
– A Mimosa nincs nyitva, ugyanakkor kizárólag elvitelre a kirakatban lehet vásárolni náluk. Sajnos az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy az ott megvásárolt terméket a vásárló polgárok odébb vitték és csoportosulva elfogyasztották, ezzel kapcsolatban intézkedést történt, a válaszban később utalni fogok rá.
– A Díszpinty nincs nyitva, ugyanakkor kizárólag elvitelre az ott parkoló Tütünél lehet vásárolni náluk. Sajnos az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy az ott megvásárolt terméket a vásárló polgárok odébb vitték és csoportosulva elfogyasztották, ezzel kapcsolatban intézkedést történt, a válaszban később utalni fogok rá.
– A gofri árus – mint minden évben – saját (az önkormányzat nem biztosít a járványügyi intézkedéseink miatt) pavilonnal lesz jelen a Dísz téren és kizárólag elvitelre kíván gofrit árusítani.
– Emellett a Pedro étterem tulajdonosa jelentkezett a napokban, hogy ugyancsak saját pavilonnal megjelenne és elvitelre árusítana.

Én egyelőre más kezdeményezésről nem tudok, és engem nem is keresett más. Kérdésem: Nálatok jelentkezett még vállalkozó, aki elvitelre árusítana?
Plusz info: Zsupanek Pétert megkértem és ő tudja igazolni: valamennyi fenti vállalkozó figyelmét nyomatékosan felhívattam a közterület felügyelettel, hogy a járványügyi szabályokat be kell tartani, a dolgozók viseljenek maszkot, a sorban állók tartsák a másfél méter távolságot és viseljenek maszkot, továbbá nem lehet csoportosulás.
Sajnos bizonyos vásárlók ezt képtelenek megérteni, ezért november 26-án dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitánnyal, november 27-én pedig dr. Molnár József városi rendőrkapitánnyal folytattam egyeztetést (szintén lehet náluk is érdeklődni), melynek során abban maradtunk, hogy az egészség védelme a legfontosabb és mivel az önkormányzatnak SEMMI hatásköre nincs, így a következő napokban ők fognak határozottan fellépni, szükség esetén büntetni és a helyet bezárni.
Azt hiszem mindannyian támogatjuk a helyi, zalaegerszegi vállalkozókat. Én magam senkit nem akadályoztam meg (főleg nem pártpolitikai alapon, ezt kikérem magamnak!), de aki vállalja, hogy elvitelre árusít, annak vállalnia kell a szabályok betartását és vásárlóival való betartatását is. Ebben egyetértünk és ezért is egyeztettem a rendőrséggel.
Megjegyzésként hozzáteszem, hogy a Mimosa és a Díszpinty melletti, esetenkénti, néhány főt érintő, szabadtéri csoportosuláshoz képest az, amit ma délelőtt tapasztaltam zárt térben, hatalmas tömeggel a Tescoban, az maga volt az Armageddon.

Ami a nyílt levél vállalkozók pártpolitikai alapon való, városvezetés általi megkülönböztetését illeti, nos ezen felháborodtam!
1. Senki nem listázza Zalaegerszegen, hogy melyik vendéglős jobboldali, vagy baloldali.
2. A Tiéd a Város Frakció képviselői még a közgyűlés tagjai sem voltak, amikor én polgármesterként már 2014-ben utasításba adtam, hogy az esélyegyenlőség jegyében MINDEN zalaegerszegi vendéglátósnak lehetőséget kell biztosítani, és valamennyiüket fel kell kérni rotációs alapon városi rendezvényekre való beszállításra (sajtóreggelik, fogadások, egyéb események, stb.). Ezt 6 évre visszamenőleg át lehet tekinteni.
3. Ahogy jeleztem, én egyetlen vállalkozót sem utasítottam el és mindenkinek lehetőséget biztosítottam, bár a levélben nem ez áll. Kérlek tehát, hogy ha erre rosszul emlékszem, hibáztam, vagy valakit elutasítottam, akkor azt konkrétan, névvel szintén jelezd nekem, hogy helyrehozhassam. Bár határozottan állítom, hogy ilyen nincs!

Kedves Csaba! Tudom, hogy zaklatott napokat élünk, hidd el, nekem most Édesanyám halála miatt még rosszabb, de szerintem mindenki jót akar, a legjobbat akarja kihozni a helyzetből, csak feszültek és idegesek az emberek.

A nyílt szó és a párbeszéd ilyenkor a megoldás, ezért örülök, hogy írtál, de még egyszer kérem, hogy ha konkrétumok vannak, ha valaki hátrányt szenvedett, vagy valami kivetnivaló van a fent leírtakban és a rendőrséggel egyeztetett eljárásmódban, azt jelezd!

Köszönettel:

Balaicz Zoltán

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?