Költségvetés, kormányzati zsarolás – 2020. február

2020. február 6-án Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi oldalon található napirendet tárgyalta: http://kepviselo.zalaegerszeg.hu/napirend.php?id=111

A Tiéd a Város Önkormányzati Képviselőcsoportja (Keresztes Csaba – DK, Góra Balázs – MSZP, Benke Richárd – Jobbik) a 2020-as költségvetés elfogadását, a településrészi önkormányzatok létrehozását és a színház és bábszínház állammal közös fenntartását tartotta a legfontosabbnak, ezekről számolunk be az alábbiakban.

ZALAEGERSZEG 2020-AS KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

A Közgyűlés elfogadta a város 2020-as költségvetését. A Tiéd a Város Önkormányzati Képviselőcsoport tagjai a szavazáskor tartózkodtak, hiszen annak elkészítése, elfogadása és betartása a többségi frakció feladata.

A költségvetés elkészítésével kapcsolatban megköszöntük a polgármesteri hivatal dolgozóinak munkáját, hiszen a költségvetés elkészítése hatalmas feladat.

helyi iparűzési adóbevételek valószínűleg alultervezettek, azonban a költségvetés tervezése a közgyűlési többség felelőssége, a konzervatív tervezés indoklását elfogadjuk.

Azt javasoltuk, hogy az esetleges többletbevételeket a klímaváltozás hatásainak enyhítése érdekében Zalaegerszeget is sújtó csapadékvíz elvezetés kezelésére fordítsuk.

Elmondtuk, hogy szeretnénk egyeztetést kezdeményezni az építményadó mértékének csökkentéséről, azonban fontos, hogy ezzel a kérdéssel nem aktuális népszerűséget szeretnénk növelni. Elsődleges szempont a város szempontjából, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon és a város fenntartható legyen.

Polgármesteri Kabinet több, mint félmilliárdos kiadási tervezettel szerepel a város 2020-as költségvetésében. A Kabinet költségvetésében igaz, hogy külön soron, de szerepelnek olyan városi vállalatok, amik nem oda valók, pl.: a Zalaegerszegi TV és Rádió működésének támogatása. Keresztes Csaba frakcióvezető elmondta, hogy a Zalaegerszegi TV és Rádió működése nem gazdaságfejlesztési vagy rendezvényekkel kapcsolatos kiadás, sőt nem is városi kommunikációs feladat. Ezen a ponton a költségvetésben is szükséges a politikai függetlenség látszatának a fenntartása.

A költségvetési rendelet tartalmazza, hogy a polgármester “a közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül is vállalhat pénzügyi kötelezettséget a forrás egyidejű megjelölésével, a költségvetésben nem szereplő feladatokra évente a tárgyévi költségvetés főösszegének legfeljebb 0,5 %-áig”. Ezt javasoltuk kiegészíteni úgy, hogy a polgármester ilyen esetben a soronkövetkező Közgyűlésen számoljon be róla. A módosítást a közgyűlés támogatta.

Azzal kapcsolatban, hogy a TOP-os és egyéb pályázatok előkészítéséhez a Lakásalap forrásait használjuk fel.

A Lakásalap forrásainak felhasználásánál és a költségvetés elfogadásakor a frakciónk tartózkodott.


11 TELEPÜLÉSRÉSZI ÖNKORMÁNYZAT ALAKULT

11 településrészi önkormányzat megalakításáról döntött Zalaerszeg Közgyűlése:
Alsójánkahegy, Andráshida, Vorhota, Újhegy, Öreghegy, Botfa, Kertváros, Páterdomb, Zalabesenyő, Gógánhegy, Hatháza.

Góra Balázs önkormányzati képviselő a településrészi önkormányzatok szabályozásával kapcsolatban elmondta, hogy az SZMSZ lehet, hogy részletesebben rendelkezik a településrészek működéséről, mint a többi városban, azonban kivitelezhetetlen és pongyola szabályozás a mostani.

A településrészi önkormányzatok létrehozásának nyilvánosságáról nincs szabályozás, így hiányzik az önrendelkezés joga, a lakosság nem tudja képviseltetni magát a településrészi önkormányzatban. Szükséges településrészi önkormányzat létrehozásának és működésének szabályozását átgondolni és módosítani az átláthatóság és az egyértelműség érdekében.
Fontos, hogy az önkormányzati képviselők és a lakosság is kapjon tájékoztatást a településrészi önkormányzati ülések időpontjáról és napirendjéről.


KORMÁNYZATI ZSAROLÁS A SZÍNHÁZ ÜGYÉBEN

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az állammal közös fenntartás kezdeményezéséről döntött. (Fideszes és Mi Hazánk támogatással.)

Ez azt jelenti, hogy engedünk a kormányzati zsarolásnak, miszerint a színház és bábszínház csak akkor kap állami támogatást, ha állami – önkormányzati közös fenntartásba kerülnek az intézmények.

Keresztes Csaba frakcióvezető a Tiéd a Város Frakció álláspontját kifejtve a Közgyűlésben elmondta:

Iskolák, hivatalok, építési hatóság, most a színházak, a jövőben állítólag az óvodák. Egyre bővül a részben vagy egészben államosításra kerülő területek listája. Erről a többségi frakció pártja döntött az országgyűlésben.

Az újabb államosítás kormányzati zsarolás! 
Zsarolás, mert azt mondja a kormány, hogy nem kapnak támogatást akkor, ha nem járulnak hozzá a közös fenntartáshoz.

A Humánigazgatási Bizottságban felmerült, hogy miért pont most merül fel a közös fenntartás igénye:
Egyszerű és csakis politikai okai vannak. Pár szóban: október 13., Budapest, Komárom, Szombathely, Nagykanizsa, Pécs, Dunaújváros, Hódmezővásárhely, Szeged, Salgótarján, Miskolc… és sokan mások.

Az önkormányzati választás után, ahol a kormánykoalíció sok helyen elvesztette a vezető szerepét, részben rá akarják tenni a kezüket az önkormányzat fenntartása alatt lévő színházakra.

Határozottan ellenezzük a kormányzati döntést!
Szégyenletes ez az egész történet. Sajnos nem hallottuk a zalaegerszegi többségi frakció tagjainak tiltakozását az országos döntés ellen. Valószínűsítem, hogy ha nem a Fidesz elnöke lenne a miniszterelnök, akkor nagyon hangosan tiltakoznának ez ellen.

Próbálunk szakmai kérdésekről beszélni, de ez egy szimplán politikai ügy. Kormányzati szándéktól függően a támogatást ezután is meg tudná kapni a színház és a bábszínház, csakúgy mint az elmúlt években.
A fizetések rendezése az elmúlt 10 évben nem történt meg, az ezzel kapcsolatos felvetés szintén zsarolás.

Próbálják megmagyarázni a 2022-es kormányváltás vagy önkormányzat politikai színezetének változása utáni helyzetet. Ezzel a helyzettel nem kellene foglalkozni akkor, ha nem kerülne közös fenntartásba az intézmény.

Művészeti intézményről van szó. Nincs szükség arra, hogy a kormány képviselőjével is vitatkozni kelljen. Ismerjük ezeket a szakmai bizottságokat, elég csak a Médiatanácsra gondolni. Nyugodt, kiszámítható munkára van szükség és nem kell kitenni a színházakat politikai csatározásoknak.

A közgyűlés elé került részletes anyag a színház ügyében ITT megtalálható.

Forrás: www.tiedavaros.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?