Zalaegerszeg a Fidesz által ásott gödörben vergődik

keresztes_csaba_dkAbban tudomásom szerint minden párt egyetért Zalaegerszegen, hogy a város az elmúlt években, évtizedekben jól gazdálkodott, mintaváros voltunk ezen a téren, működési hitel nélkül tudták fenntartani Zalaegerszeget. A kiegyensúlyozott gazdálkodás azonban nem volt kifizetődő, láttuk ezt a második Orbán kormány adósság átvállaló intézkedésekor.

A kormány az előző ciklusban több intézkedésével azon dolgozott, hogy a helyi önkormányzatokat kiürítse és ellehetetlenítse. Sok feladatot és még több pénzt vontak el tőlünk.

Ebben a munkában a kormány segítsége volt országgyűlési képviselőnk, aki manapság zalaegerszeginek vallja magát. Vigh László jó szavazógép módjára megszavazta az önkormányzatok ellehetetlenítését szolgáló törvényeket a parlamentben. Tavaly nyáron még rezsicsökkentést ígért a vállalkozásoknak is. Most, hogy a város vezetése –félve a kormány által küldhető pénzügyi biztostól- helyi adót vezet be, csak annyi telik tőle, hogy „segíteni” próbál a helyi adó bevezetésének elkerülésében vagy annak mértékének csökkentésében. Tudtuk eddig is, hogy a rezsicsökkentés szemfényvesztés, de ekkora bizonyítékunk eddig nem volt rá. (A rezsicsökkentés miatt sok tervezett bevételtől esett el a városi költségvetés közműszolgáltató cégektől.) Javasoljuk, hogy intézze el, hogy a stadion fejlesztésére kapott közel 1 milliárd forintot a város működtetésére használhassuk fel. Több értelme lenne.

Azt kérjük Balaicz Zoltán polgármester úrtól, hogy ismertesse világosan Vigh Lászlóval, hogy mik a város érdekei. Egyeztessenek a parlamenti szavazások előtt és ne csak vezérük utasításait kövessék. Zalaegerszeg polgármestereként álljon ki a zalaegerszegiek értekeiért. A lakosságért és a vállalkozókért egyaránt. Ne hagyja, hogy a városi ügyek a Fidesz központjában, a kormányban vagy azok gazdasági érdekeltségei körében dőljenek el. Az eszement államosítás ellenkezik az Európai Unió elveivel.

A helyi adóbevezetése a kormány és a kormánypártok felelőssége. Az önkormányzat ebben az esetben kényszerhelyzetben van, a város 400 milliós megszorítás ellenére is 600 millió forintos költségvetési hiánnyal küszködik.

Az új adó bevezetésével Zalaegerszeg elvesztette azt a gazdasági előnyét, ami eddig a többi közeli megyei jogú várossal szemben pont a helyi adó hiányából adódott.

Az építményadó mértéke 600 forint/m2 lesz évente, egyes piaci szereplők számára viszont a legmagasabb, 1852 forint. Mindkét összeget kiemelkedően magasnak gondoljuk.

A mai közgyűlésen kiderült mindenki számára, hogy nincsenek pontos adatok arról, hogy összesen hány m2 terület után fognak adózni az érintettek. Reméljük, hogy a törvényesen kivethető legmagasabb adó nem a költségvetési tartalék képzés miatt lesz bevezetve.

Sikeres vállalkozók és vállalkozások nélkül nincs sikeres Zalaegerszeg. Nincsenek megélhetést biztosító munkahelyek, nincs gazdasági növekedés, nem nőnek a város bevételei. Pedig ez lenne a cél.

Keresztes Csaba, Demokratikus Koalíció
Zalaegerszeg MJV Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának tagja

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?